Унікальний різьбяр-самоучка Юрій Геш народився у мальовничому гірському селі Либохора у1960 році. Там зростав і всіма фібрами душі всотував любов до природи, купався у її гармонії, виколисував даний Богом талант. Ще зі шкільної лави над усе любив малювати: щойно брав олівець у руку, як виливав на папір приховану в серці дивовижу.

Але після школи замість того, щоб вдосконалюватися як художник, вивчився на будівельника, потім служив в армії. Саме у військовій частині, після армійського конкурсного відбору, став полковим оформлювачем. Мав велику художню майстерню та колектив однодумців. Розмальовував стенди, писав картини і тим самим здобув неоціненний досвід роботи та авторитет митця у частині. Відтоді чітко усвідомив: це його покликання, пожива для розуму і душі.

Та життя знову відвернуло його стежку від мрій про художньо-ужиткове мистецтво: змусило тяжко працювати спочатку в Україні, а згодом — у далекому Сибіру, щоб добути кошти для молодої родини на власний куток на рідній землі.
За кілька років, заробивши добру копійчину, стали з дружиною та двома синами на ноги. Повернулися з сім’єю до рідного краю, придбали квартиру в Сколе. І саме тоді пан Юрій знову почав шукати себе як митця, активно запрацював у невеличкій майстерні у своє задоволення. Хоч не вчився у художніх школах, не закінчував інститутів за фахом, усе ж уміло відтворював побачене навкруги. Цікаві різьблені картини, скульптури (серед них релігійні атрибути, образки, лісові звірі, кумедні персонажі та інше) раз по раз оживали у руках майстра. Він уміло використовував гру тіней і світла, передавав емоційний стан персонажів... 
Без базової освіти Юрію Гешу довелося непросто. З кожним роком він шліфував свою майстерність, вивчав різні методи та техніки різьблення через Інтернет, розширював палітру жанрів. Але творив по-своєму: делікатно плекав із дерева образи, які приходили до нього у снах, зустрічалися в природі, виникали в багатій уяві. Опанував барельєф, рельєф, об’єм, горельєф, коренепластику, різні комбінації дерев’яної скульптури...
І як мовиться, пішло-поїхало: слава про здібності та творчий почерк митця широко рознеслася Бойківщиною, Львівщиною, всією Україною. Врешті, роботи Юрія Геша стали затребуваними у найвищому колі поціновувачів дерев’яної скульптури.
— Паралельно доводиться працювати на двох фронтах: заради хліба і задля душевної потреби. Творити на замовлення змушує сьогодення. Але коли працюєш із гарним настроєм, щиро і вкладаєш в роботу часточку своєї душі, задумана скульптура чи картина поволі набувають живих рис, стають хвилюючими та випромінюють позитивну енергетику, даруючи радість замовнику, — стверджує митець.
Роботи Юрія Геша зберігаються у приватних колекціях в Україні, Польщі, Австрії, Чехії, Німеччині, Італії, РФ, Франції, Прибалтиці, Фінляндії... Є його твори в оселях відомих політиків, артистів і митців. Були представлені на творчих виставках, різноманітних фестивалях та офіційних урочистостях. Але митець зазначає, що будь-якої підтримки чи мотивації від закладів культури він ніколи не отримував. Проте черпає натхнення на ниві мистецтва, наполегливо йде до мети.
Вважається, якщо людина знайшла себе в улюбленій справі, то її життя перетворюється на суцільне задоволення. Талант дається Богом, і його не можна змарнувати чи знехтувати. Тож побажаємо майстру великого творчого натхнення, енергії та завзяття до роботи!

Тетяна ЗІНКЕВИЧ.
Фото автора.

Сколе Львівської області.