У Комітеті Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування — на опрацюванні 196 законопроектів, з яких комітет є головним. Серед них — проект закону «Про внесення змін до Розділу ІV «Прикінцеві положення» Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (щодо встановлення кінцевих термінів)» (№ 6739). Автор документа — голова депутатської групи «Воля народу» Ярослав Москаленко.

 

Згідно із законопроектом, територіальні громади мають добровільно об’єднатися до січня 2020 року. Населені пункти, які не встигнуть цього зробити, об’єднуватимуться в порядку, встановленому чинним законодавством, з урахуванням визначених Кабінетом Міністрів особливостей.


За словами Ярослава Москаленка, зволікання зі створенням спроможної громади — це втрата часу, який можна використати для розвитку населених пунктів та поліпшення умов життя їх жителів. «Уже майже 2,5 тисячі місцевих рад об’єдналися і будують зовсім інший рівень життя. І в силах парламенту зробити так, щоб можливостями реформи скористалося якомога більше громад», — вважає він.


Народний депутат повідомив: в Україні вже створено 413 об’єднаних громад, ще 123 очікують від Центральної виборчої комісії призначення перших виборів. «Динаміка з кожним роком зростає. Очевидно, обрано правильний вектор реформи», — зазначив він. Нагадаємо, чинний Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» не має строку дії. Згідно з цим законом, районні ради до кінця цього року мають передати бюджетні установи об’єднаним територіальним громадам.