У Комітетах Верховної Ради


Комітет Верховної Ради у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю у співпраці з громадськими організаціями під час шостої сесії значну увагу приділяв питанням соціального захисту інвалідів, зокрема, дітей та молоді. У звіті про роботу комітету зазначено, що впродовж шостої сесії парламенту восьмого скликання комітет провів 10 засідань, на яких розглянув 40 питань.

 

За результатами попереднього розгляду законопроектів на засіданнях комітету до Верховної Ради подано 15 висновків по документах, з опрацювання яких комітет визначено головним. З них рекомендовано: прийняти в цілому — три документи, за основу — сім; повернути на доопрацювання ініціаторам та відхилити по два законопроекти.


Попередні висновки до 14 проектів законодавчих актів подані до відповідних парламентських комітетів, що визначені головними з їх опрацювання.


На пленарних засіданнях Верховної Ради України розглянуто сім проектів законодавчих актів, з підготовки яких комітет визначено головним. З них ухвалено три закони.


Перший — «Про внесення змін до статті 11-1 Закону України «Про гуманітарну допомогу», згідно з яким Міністерство соціальної політики передає Раді міністрів АР Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій повноваження щодо прийняття рішень стосовно:


1) передачі у власність інвалідам, їх законним представникам легкових автомобілів, які були визнаними гуманітарною допомогою і перебувають у їх користуванні понад 10 років;


2) передачі після смерті особи з вадами легкового автомобіля, який був визнаний гуманітарною допомогою, у власність членам її сім’ї або спадкоємцям.


Другий — «Про внесення змін до статті 15 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо надання членам сімей загиблих пільг без урахування середньомісячного сукупного доходу сім’ї» .


Закон передбачає для членів родин загиблих, у тому числі сім’ям осіб, вбитих в Афганістані або під час Другої світової війни, пільги, зокрема, на безплатне одержання ліків та 50-відсоткову знижку на плату за користування житлово-комунальними послугами.


Третій закон — «Про внесення змін до статті 31 Закону України «Про реабілітацію інвалідів в Україні» щодо транспортного обслуговування осіб з інвалідністю», згідно з яким люди з обмеженими можливостями, котрі відновлюються в реабілітаційних установах, забезпечуються безоплатним транспортним обслуговуванням.


Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.