На Волині в урочищі Нечимне, що біля села Скулин Ковельського району, відбулося поетично-мистецьке свято «Лісова пісня». Воно проводиться з 2001 року у першу неділю серпня і має на меті привернути увагу влади та шанувальників творчості Лесі Українки до місць, що колись надихнули нашу геніальну землячку на написання поетичного шедевра. Серед учасників цьогорічного свята були заступник голови Національної спілки письменників України Олександр Гордон, гості з Білорусі, письменниця, директор Поетичного театру «Арт. С» Аксана Спринчан, літератор, музикант, історик Яраш Малішевскі, голова Рівненської організації НСПУ Ірина Баковецька та інші.

На знімку: таким було озеро Нечимне ще у серпні 2014 року.

У полудень на лісовій галявині прозвучали чарівні звуки Лукашевої сопілки, і актори Волинського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Т. Г. Шевченка виконали уривок з «Лісової пісні». Учасники дитячої фольклорної студії «Жайворонок» під керівництвом співачки Тетяни Ціхоцької виконали народні пісні та обрядові дійства. Виступали фольклорні колективи Ковельщини, свої і вірші Лесі Українки читали поети. Під час проведення свята було розгорнуто виставку-продаж книжок та виробів традиційних народних ремесел Ковельщини. Присутні відвідали розташований на одній із галявин музей драми-феєрії.
Усе на святі «Лісової пісні» було прекрасно, якби не одне але. Немає вже озера Нечимного, яке надихнуло Лесю Українку до написання прекрасного екологічного твору. Її Мавка постійно закликає берегти все те, що дала нам природа. Минулорічного спекотного літа Нечимне висохло і заросло. Скільки разів громадськість закликала владу долучитися до порятунку святині, але вона не почула людей, не зреагувала і на численні публікації в «Голосі України».

Фото автора.