Враховуючи умови АТО та окупацію значної частини території області, забезпечення захисту прав і свобод громадян, які проживають на тимчасово непідконтрольній території, значно ускладнено.

 

Враховуючи умови АТО та окупацію значної частини території області, забезпечення захисту прав і свобод громадян, які проживають на тимчасово непідконтрольній території, значно ускладнено.

Фото прес-служби прокуратури області.

Насамперед через брак кадрів та неможливість проведення слідчих дій на місці вчинення злочину. Свої небажані корективи вносить і відсутність законодавчо закріпленого механізму проведення досудового розслідування кримінальних правопорушень цієї категорії. Ситуацію ускладнено також і тим, що на не підконтрольній органам державної влади території Луганської області залишено понад 26 тисяч кримінальних проваджень, що унеможливлює прийняття щодо них остаточного рішення, у тому числі вироків суду. Не є можливим затримати та доставити для відправлення справедливого правосуддя злочинців, які перебувають у розшуку та переховуються на окупованій частині області, а також ускладнюється виклик у судові засідання потерпілих та свідків, що проживають на тимчасово непідконтрольній території.


Та найбільше непокоїть той факт, що деякі особи, притягнуті до кримінальної відповідальності за співпрацю з незаконною владою «ЛНР» або прояв сепаратизму, були виправдані судом.


Прокурор Луганської області, державний радник юстиції 3-го класу Володимир Янко коментує ці факти:


— Протягом минулого та поточного років місцевими судами ухвалювались виправдувальні вироки стосовно шести осіб, обвинувачених у сприянні та участі в діяльності терористичної організації, незаконних збройних формувань. Але всі вироки прокурорами оскаржено в суди вищих інстанцій з вимогою призначення покарання усім обвинуваченим, стосовно яких ухвалено реабілітуючі судові рішення. Як правило, підставою для внесення апеляційних або касаційних скарг прокурорами на такі вироки є неповнота судового розгляду.


Яскравим прикладом такого розгляду є ухвалення виправдувального вироку стосовно так званого «міністра вугільної промисловості, палива та енергетики ЛНР», під час якого колегія суддів не взяла до уваги показання ключового свідка обвинувачення. Невизнання в офіційному порядку так званих «ЛНР» та «ДНР» терористичними організаціями суттєво ускладнюють судовий розгляд відповідних кримінальних проваджень. Цією лазівкою постійно користуються захисники обвинувачених, аби їх виправдати за формальними обставинами. До речі, з лютого 2015 року в парламенті перебуває проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення механізмів боротьби з тероризмом» №2139. Ми чекаємо його прийняття, оскільки такий закон дасть підстави Службі безпеки України звертатись до Верховного Суду України з метою отримання рішення про визнання організації терористичною.


Називаючи об’єктивні обставини, які впливають на тривалий розгляд кримінальних проваджень, Володимир Янко, насамперед, нарікає на недостатню кількість суддів у судах області. А далі, хоч як прикро про це говорити, він визнає: через те, що на тимчасово не підконтрольній українській владі території проживають близькі родичі та розташоване там належне їм майно, деякі з суддів бояться приймати сурові рішення, аби не постраждати самим.

У зв’язку з цим прокурор області вже неодноразово ініціював питання про відрядження до Луганської області суддів з інших регіонів України.


Сьогодні прокуратура області здійснює процесуальне керівництво у 947 кримінальних провадженнях, пов’язаних із діяльністю терористичної організації «ЛНР», зокрема, в 810 кримінальних провадженнях зафіксовано понад 3 тисячі терористичних актів, з них у 1300 випадках особам завдано тілесні ушкодження та спричинено загибель людей, у майже 400 — пошкоджено цивільні будівлі та споруди. Нині в судах області перебувають на розгляді кримінальні провадження стосовно 26 бойовиків та 17 інформаторів за фактами участі та сприяння діяльності терористичної організації «ЛНР». З початку проведення АТО прокурорами до суду направлено 246 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях щодо злочинів проти національної безпеки України, у тому числі 2 — за фактами фінансування тероризму.


— Зараз розслідуються кримінальні провадження за підозрою чотирьох суддів Жовтневого районного суду міста Луганська, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України (участь або сприяння у діяльності терористичної організації), — розповідає прокурор. — Вони сприяли діяльності терористичної організації шляхом створення ними так званої «судової гілки влади» та відправляли правосуддя на підставі актів, ухвалених органами терористичної організації «ЛНР». Але ми розслідуємо злочини не лише стосовно суддів «ЛНР», а й працівників так званих «народної міліції», «міністерства транспорту», «генеральної прокуратури», «МНС», місцевих адміністрацій «ЛНР» та інших фейкових структур влади.


Фактично за результатами спеціального досудового розслідування до суду направлено 143 обвинувальні акти стосовно псевдопосадовців «органів влади «ЛНР». Загалом встановлено майже 2,5 тисячі керівників та працівників так званих державних органів та силових відомств «ЛНР». Повідомлено про підозру 910 з них, у тому числі 839 — з оголошенням розшуку.

Луганська область.