Знову графіки відключень, знову під’єднання резервних джерел енергоживлення — дизельних генераторних установок. Хвалений енергоміст, що його проклала на Кримський півострів Росія в 2015-2016 роках, як виявилося, не здатний працювати за максимальних навантажень. Раніше електроенергія подавалася цілковито з материкової частини України, закриваючи до 85-87 % потреб Автономної Республіки Крим та міста Севастополя в електроенергії.

 

Власна генерація в Криму — невелика. Не рятують ні найбільша в східній Європі сонячна електростанція, ні численні вітрові установки. Їх частка загалом в енергогенераціїї — мінімальна.


Третій тиждень кримчани міркують щовечора, відключать сьогодні світло чи ні. Повний блекаут настав 28 липня, коли в розпал робочого дня різко пропала електрика по всьому Криму. Причиною називали спочатку аномальну спеку, що встановилася на півострові, а потім Міненерго РФ взагалі зробило «сенсаційну» заяву про те, що причиною відключення електрики в Криму ...став автомобіль, який на Кубані збив одну з опор. Більшої нісенітниці щодо пояснення було важко й придумати. Оскільки, за запевненнями російської влади, у Крим було прокладено чотири нитки електропередач, по яких електроенергія перекидається з Ростовської атомної станції.


У той день кримчани без світла сиділи понад дві години. Чиновники почали рапортувати, що все буде добре, й обмежень більше не буде. Та відключення у вечірню пору продовжилися, причому торкнулися вони передусім курортних регіонів півострова: Феодосії, частини Південного берега Криму. Щодня, точніше щовечора, з 20 до 22 години без світла перебуває до 120 тисяч кримчан і гостей півострова.


З’ясувалася ще одна цікава деталь. Росія збирала по всіх своїх регіонах у Крим, який зазнав блекауту з кінця 2015 і по квітень 2016 року, більш як дві тисячі резервних джерел живлення різної потужності — це дизель-генератори, які встановлювалися в лікарнях, школах, дитячих садках, інших соціальних і життєво важливих об’єктах. Але, як з’ясувалося вже зараз, їх залишилося не більш як 260 штук, куди поділися інші, місцева влада відповісти не може. Експерти кажуть, що їх просто розкрали. Зрештою, коли виникли чергові проблеми з відключеннями, то під’єднати змогли навіть не двісті й не двісті п’ятдесят, а всього сімдесят штук, які могли дати додаткову потужність в 10—12 МВт, при дефіциті в 70—80 МВт.


Чиновники знову почали говорити про те, що проблема в аномальній спеці, яка справді охопила Крим в останні дні. Температура на сонці сягає +50 градусів і тому, мовляв, прилади не витримують. Водночас фахівці, колишні працівники постачальної компанії «Крименерго», кажуть, що російські специ не змогли повною мірою налагодити постачання енергії до Криму.


Річ у тому, розповів один із колишніх начальників відділу експлуатації одного з районів півострова, що вся кримська енергосистема була від початку розрахована на постачання електрики з боку українського материка.

Постачання йшли через Чонгар, Армянськ і Перекоп.


— Подача енергії зараз іде через Керченську протоку з Росії, та мережі залишилися колишніми. Тобто, приміром, Феодосія й Керч були кінцевими пунктами подачі, а Джанкой, Армянськ і Красноперекопськ, відповідно, початковими. Тепер усе змінилося, але система вибудувана таким чином, що за найменшого навантаження обладнання виходитиме з ладу. Тобто, м’яко кажучи, постачанню російської електрики воно чинитиме опір. Це фізика, й від цього нікуди не подітися. Специ з Росії думали, що все відбудеться за помахом чарівної палички, але чари залишаються в книжках або у фільмах, а реалії зовсім інші, — зазначає він.


За словами експерта, відключення триватимуть. Спека, хоч би якою вона була, тут ні до чого. — Були в Криму температури років десять-п’ятнадцять тому і вище за 60 градусів на сонці, але жодних обмежень у постачанні не було. Повторюю, вся мережа вибудувана під подачу електроенергію з боку України й крапка, — заявляє він.


Росіяни сподіваються на будівництво двох потужних теплоелектростанцій під Сімферополем і Севастополем, але виникли проблеми з фірмою «Сіменс», чиї турбіни доставлені в Крим. Чи зможуть їх запустити в умовах діючих стосовно Криму міжнародних санкцій, велике питання. Німецька фірма може під загрозою накладення санкцій і на неї взагалі піти з російського ринку, щоб не псувати собі міжнародну репутацію. Як сказано в популярних у Росії рядках, що вийшли з-під пера Л. Толстого й потім пішли в народ і їх трохи переробили: «Гладко було на папері, та забули про яри, як по них ходить».


Артилерійський офіцер, граф Толстой написав їх під час облоги Севастополя в роки Кримської війни (1854-1855 рр). Тим самим він підкреслював бездарність і плутанину в штабах російської армії, виявлену при обороні міста.

Ці рядки класика російської літератури, написані майже 200 років тому, як ніколи, актуальні й нині. Знову Крим, знову Севастополь, знову бездарність і плутанина...

Крим.