Попри те, що картопля в народі вважається «другим хлібом», масштаби її вирощування в Україні з кожним роком меншають. А ось у селі Яловичі, що в Млинівському районі на Рівненщині, господарі доводять: незважаючи на складнощі у вирощуванні та реалізації, картопля є вигідним стратегічним продуктом. Це підтверджує подружжя Біренсів, які масштабно (до двохсот гектарів) протягом майже десяти років вирощують картоплю.

На знімку: картоплярі на «Дні поля» обговорюють властивості та можливості сорту «Моцарт».

Любов Біренс — тутешня. Генрі Біренс — із Нідерландів. Поєднавши долі, вони із зарубіжжя перебралися в рідні для Любові Яловичі. Тут на батьківських землях та орендованих у селян паях взялися вирощувати картоплю і довели, що українська земля для неї — найблагодатніша у світі. Водночас технології для вирощування перейняли з Нідерландів. Та й насіннєвий матеріал теж взяли звідти.
Що не рік, то врожаї у господарстві «Яловицька Агротехнологія» примножуються. Отримувати по 50 тонн бульб з кожного гектара для тутешніх господарників уже стало нормою. Мріють Біренси і про рекордні 80 і більше тонн, як у Нідерландах. А ще у найближчих планах ТОВ «Яловицька Агротехнологія» — стати насіннєвим господарством, щоб високоякісні та перспективні сорти «другого хліба», вирощені за голландськими, німецькими технологіями й натуралізовані, як люблять казати Біренси, на українських землях, поширилися всією країною.
На базі «Яловицької Агротехнології» відбувся спеціалізований «День поля» всеукраїнського масштабу. Його центральна тема — «Картопляний бізнес в Україні». У цьому заході взяли, зокрема, участь одні з найбільших у світі компанії-виробники насіннєвої картоплі HZPC (Нідерланди) та «Європлант» (Німеччина). Загалом яловицький «Картопляний бізнес» зацікавив понад два десятки компаній. Учасниками «Дня поля» стали, окрім великих підприємств, також фермери, індивідуальні господарі.
З-поміж іншого у програму заходу було включено виїзди груп на демо-ділянки різних сортів картоплі. А їх у «Яловицької Агротехнології» нинішнього року — 22. Окрім сталих, базових, є й нові, які проходять випробування. Найкращою рекламою перевірених сортів стала їхня врожайність. Задовго до основного збору врожаю (у вересні—жовтні) один кущ уже видає по 2—3 кілограми бульб. Із таким матеріалом, як висловився пенсіонер-картопляр Ілля Повторейко з Рівненського району, для потреб індивідуального господарства не треба використовувати під картоплю десяток соток землі, вистачить і кількох. Сам Ілля Повторейко садить бульбу на 1,5 га, за врожайності 250—300 центнерів на круг має певний зиск.
Директор департаменту агропромислового розвитку Рівненської ОДА Надія Переходько, підсумовуючи роботу «Дня поля», відзначила його особливу актуальність для дрібних товаровиробників, яких в картоплярстві 98 відсотків. Саме вони потребують нових сортів, нових технологій. І «Яловицька Агротехнологія» в цьому сенсі — прекрасний приклад для наслідування і переймання досвіду.

Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.