У вівторок вдень міський голова Тернополя Сергій Надал закликав жителів міста до повної мобілізації на Київ та оголосив про переведення міських служб на особливий режим роботи. Вулицями міста їздили автомобілі з гучномовцями із закликами до мобілізації. Її також оголосив штаб національного спротиву області.
Ближче до вечора із Старого парку вийшла колона молодих людей, більшість з яких була у масках, і попрямувала до Театрального майдану, звідти — до будинку обласної ради і облдержадміністрації. Там учасники штурму, а це, за деякими даними, представники «Правого сектору» та інших радикальних організацій, футбольні фанати, до яких приєдналися деякі жителі міста, розбирали бруківку і кидали її у вікна першого поверху. Правоохоронців витіснили з приміщення. У них летіли каміння, димові шашки, петарди. Їх переслідували до міського відділу міліції, де вони намагалися сховатися. Майже 200 протестувальників у масках вибили вікна і закидали приміщення «коктейлями Молотова». Його охопив вогонь. Звідти штурмовики перебралися під приміщення обласного управління міліції, що знаходиться поруч. Там також почали бити вікна, перекинули і підпалили міліцейські автомобілі. Правоохоронців пропускали через «коридор ганьби», зривали з них погони. Є поранені з обох сторін. Пожежникам вдалося погасити вогонь.
Під покровом ночі збуджений натовп штурмував приміщення обласної ДАІ, обласної прокуратури, Тернопільського міськрайонного суду, СБУ. З вікон прокуратури, міськрайонного суду летіли папки з документами, які тут же спалювали, системні блоки. У кабінетах — перекинуті столи й стільці, вивернуті шафи. Штаб національного спротиву Тернопільщини офіційно відмежувався від нічних погромів в обласному центрі.
Любов ЛЕВИЦЬКА.
Тернопільська область.
Луганськ ініціює проведення Всеукраїнського з’їзду депутатів місцевих рад
Президія Луганської обласної ради оприлюднила свою заяву, в якій категорично засуджує «бойовиків, що спровокували насильство. «В останні тижні, — йдеться у заяві, — влада цілком однозначно демонструвала добру волю в знаходженні компромісу і зацікавленість у мирному, ненасильницькому вирішенні всіх суперечностей. Однак «Свободі», «Правому сектору» і решті радикалів не потрібні мир і спокій у країні. Сьогодні вони цілком очевидно дали це зрозуміти. Із благословення опозиційних лідерів екстремісти й бойовики із числа протестувальників перейшли до погромів і вбивств. Усе, що відбувалося в Києві: побиття мирних людей, захоплення заручників, підпал офісу Партії регіонів — далеко за межею не тільки законності, а й людяності».
Члени президії облради звернулися до Президента України Віктора Януковича з вимогою вжити найсуворіших заходів стосовно тих, хто сьогодні фактично пішов війною на країну, і запровадити надзвичайний стан. Члени президії підтримали ініціативу громадських організацій Харкова та Одеси про проведення Всеукраїнського референдуму. Але вважають за необхідне внести в порядок дня його роботи ще один пункт — про федералізацію України. Крім того, Луганськ ініціює проведення Всеукраїнського з’їзду депутатів місцевих рад.
Алла АНТІПОВА.
Луганськ.
Тільки мирні переговори зупинять безглузду загибель людей
Із заявами з приводу останніх подій у столиці виступили керівники Миколаївщини — голова ОДА Геннадій Ніколенко і голова обласної ради Ігор Дятлов, а також виконуючий обов’язки міського голови Миколаєва Юрій Гранатуров.
Представники місцевої влади одностайні у своїх висловлюваннях — вони закликають не давати волю емоціям і будь-що припинити кровопролиття, повернутися на шлях переговорів.
«За бажання в будь-якій ситуації можна знайти розумний компроміс, — переконаний миколаївський міський голова. — І тільки мирні переговори зупинять безглузду загибель людей».
Ірина НЕЖИГАЙ.
Миколаївська область.
Учасники Маршу незгоди перекрили головну вулицю
З учорашнього ранку у Вінниці протестувальники перекрили рух транспорту на головній вулиці міста Соборній.
Перекриття вулиці почалося з вівторка, 18 лютого, після подій у столиці. Тоді невелика група людей зібралася біля будівлі обласної влади. Вони тримали у руках плакати з написами «Мовчан — виходь з Регіонів!», «Мовчан йди звітувати до людей!». Тим самим нагадали голові облдержадміністрації Івану Мовчану про невиконані ним обіцянки, дані протестувальникам під час звільнення ними будівлі обласної влади. Після того учасники акції перекрили вулицю. Пасажири електротранспорту виходили із салонів і далі йшли пішки. Увечері на Театральній площі відбувся стихійний мітинг. Виступаючі закликали чоловіків їхати до Києва на допомогу захисникам Майдану.
На позачерговій сесії 19.02.2014 депутати прийняли рішення оголосити у місті 19 лютого, о 18-й годині, хвилину мовчання за загиблими під час протистояння у Києві.
Депутати прийняли звернення Вінницької міськради до Президента України, політиків, опозиції та до вінницької територіальної громади. Вимагають негайно зупинити кровопролиття, не застосовувати зброю та оголосити перемир’я.
— Вінниця недалеко від Києва, тому ми готові у лікувальних закладах міста надати допомогу кожному, хто постраждав під час протистояння у Києві, — йдеться у зверненні. — Наша служба оперативного реагування «Цілодобова варта» прийматиме телефонні дзвінки з проханням про таку допомогу, за номерами телефонів: 0-800-60-15-60; 0432-60-15-60 та 0432-65-15-60, 15-60.
Віктор СКРИПНИК.
Вінниця.
Комуністи не проти надзвичайного стану
Президія Запорізької облради виступила із зверненням до Президента України із «вимогою жорсткої протидії, яка зупинить свавілля і покладе край існуючій безвідповідальності». «Це не той контингент, з яким можна розмовляти, — заявив під час засідання президії представник КПУ, депутат Віктор Холодний. — Боятися надзвичайного стану не варто, просто в країні встановлюється певний порядок». Щоправда, в остаточний варіант документа згадана пропозиція стосовно НС не увійшла. Рішучих заходів від Президента вимагає і виконком Запорізької міськради.
Тим часом, попри згаданий моральний тиск, щонайменше 500 людей зібралися у Запоріжжі на підтримку київського Майдану. Правоохоронці затримали п’ятьох мітингувальників на центральній площі Фестивальній (включаючи і головного редактора газети «Мрія» Юрія Гудименка), але, доправивши до Орджонікідзевського райвідділу МВС, відпустили.
У Запоріжжі у вівторок, в закритій труні, поховали Сергія Синенка. Його тіло знайшли у спаленій автівці на узбіччі дороги. Міліція заперечила участь чоловіка в протестних акціях і висунула версію суїциду.
Леонід СОСНИЦЬКИЙ.
Запоріжжя.