Випускники вищих медичних навчальних закладів повинні мати право вільного працевлаштування. Це питання Комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я планує розглянути на своєму найближчому засіданні. З відповідною ініціативою виступив представник комітету Костянтин Яриніч (БПП), інформує прес-служба партії.
Народний депутат зауважив, що парламент звільнив випускників медичних вишів від обов’язку укладати угоди про відпрацювання на три роки. Та попри це Міністерство охорони здоров’я продовжує застосовувати стару практику.
«Міністерство охорони здоров’я знову із запізненням та поверхнево відповіло на прямі запитання про працевлаштування і відпрацювання випускників медичних закладів. Міністерство спробувало тлумачити питання держзамовлення наступним чином. Випускник може: як продовжити відпрацювання, так і звільнитись за власним бажанням, зокрема, якщо він навчався за цільовим направленням; обрати місце роботи у приватному закладі охорони здоров’я або пройти інтернатуру за власні кошти з будь-якої лікарської спеціальності; випускники 2017 року після закінчення інтернатури за держзамовленням мають укладати угоди про відпрацювання протягом трьох років. Водночас МОЗ не надає необхідного нормативно-правового обґрунтування, яке би не суперечило чинному законодавству», — заявив народний депутат.
Костянтин Яриніч наголосив, що чиновники МОЗ відтерміновують конкретну відповідь, перекидаючи проблему в кабінети Мін’юсту та Міносвіти: «Як депутат, я наголошую, що відповідний закон набрав чинності з першого січня 2017 року і до цього часу МОЗ вже мало привести свої акти у відповідність до нього».
Власне, ініціюючи засідання комітету, він планує припинити «бюрократичний пінг-понг». На нього буде запрошено керівництво трьох міністерств, щоб раз і назавжди поставити крапку в усіх порушених депутатом питаннях. Адже відповіді на них нині очікують тисячі молодих лікарів.