Об’єднати на тлі однієї картини усміхнені обличчя, які хочуть миру, а не війни, — така ідея торік народилася в Лілії Дорошенко, юної художниці з прифронтового міста Покровськ Донецької області. Перші мазки на полотно поклала сама авторка задуму, а потім над цим витвором попрацювало десять тисяч українців, зображаючи на мапі України щасливі обличчя. Полотно переходило від однієї області до іншої. Акція тривала півроку, а завершилася у згаданому Покровську.

Затим Картина Миру, як її найменували, заново вирушила в путь областями України. Але вже в іншій іпостасі — презентаційній. Нині місцем представленням полотна є Рівне (на знімку). Сюди Картина Миру прибула в супроводі Леоніда Дорошенка, батька 15-річної Лілії.
— Унікальність цього витвору в тому, що до його створення міг долучитися кожен охочий, — каже Леонід Дорошенко, — діти та дорослі підходили, їм давали пензлик, вони робили мазок, а комісія фіксувала ім’я, прізвище та телефон учасника. Потім ці відомості відправили в Національний реєстр Книги рекордів України, де перерахували і назвали точну кількість творців — 9875 осіб. Таким чином, Картина Миру стала національною рекордсменкою як картина, намальована олійними фарбами найбільшою кількістю людей. Під час презентацій в рамках акції «Мистецтво лікує» відбувається збір коштів, які йдуть на лікування поранених бійців АТО.

Фото надане автором.