У незвичний спосіб бореться з отруйною амброзією керівник Якушинецької об’єднаної територіальної громади Василь Романюк. За її знищення виплачує односельцям по три гривні за кілограм. Розраховується з власної кишені. Чому?


Ідея очистити село від отруйної рослини виникла в керівника громади після того, як побував на півдні держави. Від побаченого в одній з областей жахнувся. Каже, її стільки, що не знають, як боротися із зеленою напастю. У розмові з тамтешніми мешканцями одного із сіл пан Романюк почув, що колись уже була подібна ситуація. Тоді шкідливий бур’ян вигнали з села силами самих мешканців.


— Людям запропонували продавати бур’ян, — каже керівник громади. — Діло зрушилося з місця.


Повернувшись додому, Василь Романюк застосував старий метод у Якушинцях.


— У нас ще не так багато зеленого шкідника, як на півдні, але він має властивість розростатися, причому, дуже швидко, — наголошує співрозмовник.


На запитання, чому платить кревні, відповідає:


— Програму приймати на нинішній рік уже пізно, бюджет сформований, тому вирішив пожертвувати трохи власних грошей. Романюк підрахував, що на території села цієї рослини нараховується приблизно на три тисячі гривень. Односельці одразу відгукнулися на пропозицію отримати копійчину за амброзію. Керівник громади уточнив для «Голосу України», що бур’яну за місяць принесли на приймальні пункти на тисячу гривень. Таку суму протягом місяця і виплатили.

Довідково

Амброзія належить до карантинних бур’янів з високою алергенною властивістю. Як тільки пилок потрапляє на шкіру чи слизову оболонку, починається реакція, що призводить до закладення носа, сильного нежитю, почервоніння оболонок очей, викликає сверблячку. Все це супроводжується сльозотечею, нападом чхання, сухого кашлю, задухи, підвищенням температури тіла. Крім того, амброзія дуже виснажує ґрунт.


— Тепер роботу припинили, — уточнив голова. — Зробили це за порадою спеціалістів. Вони стверджують, що кінець серпня-початок вересня є фазою активного дозрівання насіння бур’яну. Під час викопування і доставки до приймального пункту насінини мимоволі розсіюватимуться. Тим само збільшуватиметься площа під амброзією. Нам пояснили, що найкращий період для викопування рослини — це травень-червень. У такий період наступного року знову розпочнемо приймати амброзію.


Вінницька область.