Цього року діти в канадських громадських і католицьких школах ідуть на навчання сьогодні — 31 серпня (крім деяких шкіл, які відкрили свої двері для учнів ще на початку серпня). Батьки купують рюкзаки, канцелярське приладдя, одяг і взуття, щоб підготувати своїх школяриків якнайкраще. Щороку для учнів кожного класу готується список того, що вони обов’язково мають принести до школи.

Цього вересня наша донька Соломія (їй 6,5 року) іде вже в другий клас, у нову громадську початкову школу, яку збудували у нашому районі. Ми вирішили підрахувати, скільки коштує зібрати до школи канадського другокласника.

 


Список для учня


Ми ще в травні мали список речей, які кожна дитина має принести в клас. До речі, разом зі списком ми отримали рекламу фірми, котра купує всі потрібні за списком речі й надсилає просто вам додому. Це трохи дорожче, проте підходить для зайнятих батьків, які воліють заплатити більше, щоб мати менше мороки й отримати усе необхідне.


Ми вирішили поморочитися — купили всі речі за списком у кількох різних економних магазинах. Ось він, цей список (поряд наводиться ціна в канадських доларах, один долар приблизно дорівнює 20 гривням): заточені прості олівці (поруч із більшістю пунктів було вказано і рекомендований бренд!) — 30 штук (7,5 CAD за все); білий клей 100 мл — 2 шт. (3 CAD); клей у стіках — 11 шт. (11 CAD); білі стирачки — 10 шт. (2,5 CAD); упаковка воскових олівців на 24 шт. (1,5 CAD); упаковка кольорових олівців на 24 шт. (3 CAD); чинка для олівців (1,5 CAD); металеві хорошої якості ножиці — 2 шт. (2,5 CAD); упаковка фломастерів на 24 шт. з тонким грифелем (3,5 CAD); ще одна упаковка фломастерів із товстим грифелем (3,5  CAD); маркери для писання по білій дошці — 8 шт. (2,5 CAD); перманентні маркери — 3 шт. (3 CAD); червона ручка (50 центів); 2 хайлайтери (1,25 CAD); великий пенал із блискавкою (3 CAD); 30-сантиметрова лінійка (1,5 CAD); паперові тонкі теки різних кольорів — 5 шт. (1,5 CAD); папка з металевими кільцями (8,5 CAD); альбом для малювання (2 CAD); упаковка великих пластикових пакетів для заморожування продуктів (1,5 CAD); упаковка маленьких пластикових пакетів із застібкою (2,5 CAD); упаковка серветок (1,25 CAD); рюкзак (14 CAD); навушники (4 CAD); кросівки для носіння всередині школи (30 CAD); щоденник (купується в школі) (6 CAD). Разом усе стало в 122,5 CAD, а якщо в гривнях — 2450.


Цікаві уточнення


У читача може виникнути запитання: навіщо потрібні пластикові пакети для заморожування продуктів. В таких пакетах дуже зручно зберігати різні канцелярські та навчальні речі. Навушники для школи коштують від 12 до 25 CAD і більше. Ми купили за 4 CAD, бо випадково пощастило знайти і дешеві, і хорошої якості. Так само й кросівки для бігу — вони коштують від 50 CAD. Проте ми придбали для дитини кросівки на сайті відомого бренду, де наприкінці весни були шалені знижки. 


Тут у початкових школах дітей не годують, буфету в приміщенні немає, а учні приносять із дому напої й обід (ланч). Тому школяреві потрібні спеціальна пляшка для води (коштує 3—12 CAD) та сумочка для ланчу (3—10 CAD). У приміщенні середньої та старшої школи є їдальня, де за помірну ціну учні, за бажання, можуть купувати гарячі страви.


А що ж одягти?


Цього літа ми гостювали в Україні й придбали для доньки вишиванку й вишиту спідничку, все разом стало в 25 CAD. Тобто проблема гарного вбрання для першого дня в школі вирішена. Решти речей — взуття, куртка, светри, джинси — у дитини вдосталь, а якщо раптом виникне потреба, то завжди можна піти в бюджетні магазини або переглянути інтернет-розпродажі. 


Загалом канадці не заморочуються щодо 1 вересня. Дитину вдягають у зручний одяг та взуття й відправляють у школу. Патетичних мітингів під гаслом «День знань», до яких ми звикли в Україні ще з часів Радянського Союзу й за якими досі ностальгують іммігранти, в Канаді не побачиш. А можливо, й справді потрібно бути простішими? Бо в дитини й так забагато переживань, пов’язаних зі школою...

Ред-Дір, Канада.


Фото автора.