Через «кам’яні вишиванки» розсварилися Міністерство культури України, влада Нової Каховки та громадські активісти.

 

 

 

 

На знімках: «кам’яні вишиванки» Нової Каховки.


Фото Тетяни ЄВСЄЄВОЇ.


Історія з незручностями


Під час будівництва молодого міста у 50-х роках минулого століття тутешні будиночки для робітників дбайливо прикрашав орнаментами та візерунками художник Григорій Довденко — учень відомого митця з когорти «розстріляного відродження» Михайла Бойчука. Та з часом краса почала руйнуватися, і громадська організація, очолювана членом міської архітектурної ради Тетяною Євсєєвою, не лише заходилася відновлювати пошкоджені шедеври, а й звернулася до Мінкультури із закликом надати їй охоронний статус. Реакція не забарилася: вже 18 квітня 2017 року наказом № 322 міністерство внесло забудову історичного центру Нової Каховки до Державного реєстру нерухомих пам’яток архітектури України. І захисники унікального оздоблення цьому надзвичайно раді.


— Статус історичної пам’ятки для нашого міста багато що означає. Тепер про чудові «кам’яні вишиванки», що збереглися на 189 одно- та двоповерхових будинках, дізналася вся країна. І ми вже приймаємо екскурсії студентів, краєзнавців, любителів історії з Херсона, Миколаєва, навіть Львова. Тобто туристичної привабливості Новій Каховці вони вже додали. А ще охоронний статус не дозволить знищувати орнаменти й орнаментальні вставки — за такий вандалізм закон передбачує покарання, — задоволена Тетяна Євсєєва.


Однак райдужний настрій громадських активістів нині поділяють далеко не всі їхні земляки з числа власників квартир в історичних будівлях. У них проблем після внесення до Держреєстру нерухомих пам’яток архітектури України не поменшало, а навпаки додалося. Мешканці сучасніших багатоповерхівок активно теплоізолюють стіни, міняють дерев’яні вікна на металопластикові, а їхнім сусідам із проспекту Дніпровського, вулиць Маяковського, Історичної, Першотравневої — зась. Скажімо, члени об’єднання співвласників багатоквартирного будинку по вулиці Історичній, 7 звертаються до міськради із проханням узгодити утеплення фасаду. А їм відповідають: неможливо, бо ваша хата в зоні історичної забудови. Тож звертайтеся по узгодження аж до обласного управління містобудування та архітектури. А такі узгодження, як відомо, за день не отримаєш.


Відділити «мух від котлет»


Водночас самі чиновники погоджуються, що принаймні частину будівель із «кам’яними вишиванками» треба не охороняти, а зносити. Бо життя людей в них перетворилося на пекло.


Не можна стверджувати, що муніципальна влада Нової Каховки не опікується збереженням історії міста. Міськрада ще вісім років тому визнала історичними пам’ятками сім громадських будівель і систематично вкладає кошти в їх реставрацію та облаштування. За її ж ініціативою 127 «кам’яних вишиванок» сфотографували і виготовили пам’ятний альбом із цими знімками. Тож Міністерство культури, громадські організації запрошують спільно працювати над збереженням культурної спадщини, а не рубати з плеча.

Херсонська область.

Цитата

«Ми будемо опротестовувати наказ Міністерства культури України про надання історичному центру міста охоронного статусу. Адже він прийнятий усупереч наявному порядку, без узгодження з органом місцевого самоврядування та обласною державною адміністрацією. Тим паче міськрада такого рішення не погодила б, оскільки пам’ятками місцевого значення треба визнавати не цілі квартали гамузом, а окремі будівлі в цих кварталах.

Телепні з Міністерства культури України не відають, що значна частина забудови історичного центру являє собою щитові будиночки, чий термін експлуатації за нормативами збіг у 1979 році. Вікна та дерев’яні перекриття в них поточені шашелем, електропроводка в аварійному стані, стіни тріщать. Їх треба не охороняти, а зносити, поки люди під руїнами не загинули, а натомість держава вимагає вжити заходів для збереження руїн. Але ж коштів з державного бюджету на це ніхто не виділяє, а поставити розчерк пера під міністерським наказом багато розуму не треба», — обурений міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко.