78 адвокатів Рівненщини звернулися до Ради адвокатів України із заявою, в якій просять вжити заходів для реалізації рішення Ради адвокатів України № 44 від 16 лютого 2017 року «Про скликання звітно-виборчих конференцій адвокатів регіонів, встановлення квот представництва, затвердження порядку висування та обрання делегатів звітно-виборчих конференцій адвокатів регіонів та регламенту їх проведення», що покликане забезпечити безперервну діяльність регіональних органів адвокатського самоврядування. Адже, йдеться у зверненні адвокатів, терміни повноважень адвокатів, обраних до органів адвокатського самоврядування Рівненської області, закінчуються 14 жовтня цього року.


Рада адвокатів України відреагувала на колективне звернення адвокатів Рівненщини, зобов’язавши організаційний комітет з проведення звітно-виборчої конференції адвокатів Рівненської  області, зокрема, визначити дату, час та місце проведення зборів адвокатів з висунення делегатів на конференцію. Згідно з протокольними рішеннями організаційного комітету збори адвокатів у районах та містах області мають відбутися 9 вересня, а обласна звітно-виборча конференція — 15 вересня 2017 року. Визначений час та місця проведення зборів.


Своєрідно відреагувало на все це нинішнє керівництво Ради адвокатів Рівненської області: воно подало до Рівненського міського суду дві аналогічні за змістом позовні заяви щодо визнання незаконним та скасування рішення Ради адвокатів України № 164 від 4 серпня 2017 року, яке фактично дало зелене світло проведенню зборів та звітно-виборчої конференції адвокатів області. Разом із позовними заявами подано клопотання про забезпечення позову шляхом заборони проведення зборів і конференції.


Не знаю, яке рішення ухвалить суд, але з усього цього напрошуються запитання: чому нинішнє керівництво Ради адвокатів Рівненщини так не бажає звітно-виборчої конференції, можливо, не впевнене, що залишиться при владі, тож страхує себе через суд, і чи є насправді свобода слова та висловлення думок в адвокатському середовищі? Адже можна припустити: якщо 78 адвокатів наполягають на виборах, то їм є що сказати нинішньому обласному адвокатському керівництву.

Рівне.