Анонсоване урядом підвищення пенсій має набрати чинності в жовтні поточного року. Тим часом проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій (№ 6614) перебуває у профільному Комітеті Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, де триває його підготовка до другого читання.

 

Учора народні депутати—представники комітету зібралися на засідання з однією метою — розглянути цей законопроект. Як зауважила голова комітету Людмила Денісова, до проекту надійшло 2 тисячі 144 поправки від народних депутатів.


«80 відсотків українських пенсіонерів отримують мінімальну пенсію — 1300 гривень. Ми всі розуміємо, що жити за ці гроші неможливо. Якщо в уряду є можливість її підвищити, то це треба робити. Зрозуміло, що зростання буде неоднакове і в середньому зачепить 5,6 мільйона українських пенсіонерів», — зазначила Людмила Денісова.


Так, обговорюючи поправки народних депутатів, представники комітету, зокрема, підтримали пропозицію Олександри Кужель («Батьківщина») щодо призначення пенсії в разі втрати годувальника. Нині, відповідно до Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (підпункт 3 статті 41): «Пенсія в разі втрати годувальника призначається кожному з батьків, дружині (чоловікові) загиблої (померлої) або пропалої безвісти особи офіцерського складу, прапорщика і мічмана, військовослужбовця надстрокової служби і військової служби за контрактом або особи, яка має право на пенсію за цим законом». Урядовий законопроект пропонував вилучити цей підпункт. 


О. Кужель виступила проти. Адже, за її словами, тоді на родину виплачуватиметься лише одна компенсація. А це нечесно по відношенню до бійців, які віддають своє життя, захищаючи країну.


На думку Сергія Капліна, позиція О. Кужель правильна й істотного навантаження на бюджет не справлятиме. Підтримав цю пропозицію й міністр соцполітики Андрій Рева. «Ураховуючи те, що це питання викликає таку дискусію, вважаю, краще дослухатися до пропозиції народного депутата», — сказав він. Обранці одноголосно підтримали 306-ту поправку О. Кужель.


Загалом урядовий законопроект передбачає осучаснення розмірів раніше призначених пенсій з урахуванням показника середньої заробітної плати за три останні роки. Із першого жовтня цього року такий перерахунок буде проведено за показниками заробітної плати за 2014-й, 2015-й, 2016 рік — 3764,40 гривні. Розміри цього підвищення для кожного будуть різні: залежно від особистого трудового внеску пенсіонера, його стажу та отримуваної заробітної плати.


Нагадаємо, раніше голова комітету Людмила Денісова наголошувала на проблемах у пенсійному забезпеченні, які потребують окремого вирішення. Це насамперед осучаснення пенсій колишніх військовослужбовців, які не переглядались з 2012 року. Щодо цього питання уряд має розробити та подати відповідний законопроект. А також стосовно забезпечення пенсійними виплатами осіб, які перебувають на тимчасово не підконтрольній Україні території.