Після того, як профільна комісія Херсонської облради визнала діяльність начальника управління освіти і науки обласної державної адміністрації Євгена Криницького незадовільною, він подав голові ОДА Андрію Гордєєву заяву про звільнення за власним бажанням. Але з нею не все так просто.

 

Сам Євген Анатолійович у бесіді з кореспондентом «Голосу України» підтвердив, що заява — наслідок необґрунтованих звинувачень та політичного тиску на нього. І він вважає, що цей тиск пов’язаний саме з його позицією у питанні про «українізацію» загальноосвітніх закладів. Але відмовлятися від неї він не буде.


Натомість голова депутатської комісії з питань освіти, культури та спорту Володимир Шадрін каже зовсім протилежне: «Питання про визнання роботи начальника управління освіти і науки ОДА незадовільною виникло після розгляду ситуації із цьогорічними результатами зовнішнього незалежного оцінювання знань. Заслухавши представника Центру оцінювання якості освіти у Херсонській області, депутати із прикрістю з’ясували, що за результатами ЗНО-2017 Херсонщина опинилася третьою з кінця у національному рейтингу. А відповідь Євгена Криницького на запитання, як він збирається виправляти стан справ і що для цього потрібно, здалася членам комісії геть неконкретною і не задовольнила нікого».


Зі свого боку, очільник Херсонської ОДА Андрій Гордєєв негайно задовольняти прохання Євгена Криницького (до речі, також депутата облради з провладної фракції) про відставку не збирається. Ось що повідомила власкору «Голосу України» прес-секретар пана Гордєєва Елеонора Гуськова: «Діяльність начальника обласного управління освіти і науки перевірятиме спеціально створена комісія. Якщо вона виявить факти порушень чи зловживань, Євген Криницький буде звільнений. Та під його керівництвом освітнє відомство краю має чимало досягнень. Зокрема, протягом двох останніх років вдалося створити дванадцять опорних шкіл. У сільських районах відкрито понад сімсот мультимедійних кабінетів, для яких надали приблизно шістдесят тисяч нових комп’ютерів. На дев’ятнадцять мільйонів гривень придбано також нової сільськогосподарської техніки для двох навчально-практичних центрів. І це конкретні результати, що їх також треба враховувати, оцінюючи роботу Євгена Криницького».


Що ж до педагогів шкіл, на які очікує «українізація», то вони вважають, що поспішати з нею не треба. І не через політичні чи ідеологічні мотиви: до початку навчального року деякі школи не отримали підручників та методичної літератури українською.

Херсон.

ФАКТ

Викладання російською мовою на Херсонщині ведеться у 26 навчальних закладах.