У селі Трибухівці Бучацького району Тернопільської області відбулось виїзне засідання Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин, на якому обговорили два питання:

«Проблеми ефективного розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів в Україні та шляхи їх вирішення» та «Сучасний стан і перспективи розвитку садівництва та переробки фруктів в Україні». Засідання проходило безпосередньо у виробничих приміщеннях фермерського господарства «Гадз», де зберігають, сортують та пакують зібрані фрукти.

 

Член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Сергій Лабазюк, голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук і голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна під час засідання.

Фото зі сторінки Тернопільської облради у Фейсбуці.

 

У засіданні, крім членів комітету, взяли участь й народні депутати України від Тернопільської області, а також голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна, голова Тернопільської облради Віктор Овчарук, уповноважені представники центральних органів виконавчої влади, наукових установ, галузевих асоціацій фермерських господарств та сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів і виробники плодово-ягідної продукції.

 


Відкриваючи засідання, заступник голови комітету Вадим Івченко (на знімку) зазначив, що в Україні є всі передумови для розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. «У нас діє понад чотири мільйони особистих селянських господарств, майже 39 тисяч фермерських господарств. А це — 73 відсотки всіх сільськогосподарських підприємств. Частка виробництва продукції кооперативів на селі в загальному обсязі сільськогосподарського виробництва щороку сягає не менш як 45 відсотків. Проте розвиток сільськогосподарської обслуговуючої кооперації відбувається повільними темпами», — сказав він.


Учасники дискусії наголошували на тому, що основною причиною, яка стримує економічну активність кооперативів, є надмірне податкове навантаження на їх господарську діяльність. А ще недостатні обсяги та недосконалі механізми надання цим об’єднанням державної підтримки.


Аналогічні проблеми гальмують також розвиток вітчизняного садівництва. Як зауважив член комітету Сергій Лабазюк, цього року в державному бюджеті передбачено 75 мільйонів гривень на відшкодування закладки молодих садів та будівництва комплексів. Утім, цих коштів недостатньо навіть для того, щоб погасити борги минулих років, бо для цього потрібно 150 мільйонів гривень. Хоча вже всім зрозуміло: інвестуючи в садівництво, скажімо, 200—300 мільйонів гривень на рік, ці кошти повертаються через кілька років у вигляді податків. «Інвестиції в садівництво не проїдаються, вони створюють нові робочі місця і потім повертаються», — наголосив народний депутат.


Також члени комітету зачепили ситуацію у тваринництві, яка наближається до критичної. На їхню думку, якщо держава не втрутиться, то галузь може загинути. І основними ліками від цієї економічної проблеми можуть бути лише дешеві, посильні кредити. Такі, як у Європі, зрештою, такі, як у сусідній Молдові.


Народні депутати запевнили всіх присутніх, що Комітет Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин пропонуватиме на наступний рік закласти в Держбюджеті 3—4 мільярди гривень на підтримку аграріїв.

З цієї суми один мільярд має бути спрямовано на підтримку садівництва, ще один — на порятунок тваринництва. Парламентарії також пообіцяли, що докладуть максимум зусиль, щоб підтримати закони і зміни до них, яких вимагають аграрії та кооператори.


Підтримати аграріїв закликали також керівники Тернопільщини Степан Барна і Віктор Овчарук, адже сільгоспвиробництво становить 60 відсотків валового внутрішнього продукту області. За їхніми словами, Тернопільщина кілька років поспіль входить у трійку лідерів України з найбільшою врожайністю зернових культур. А останнім часом пріоритетним напрямом розвитку регіону є садівництво.


Вони також закликали народних депутатів сприяти децентралізації спиртової галузі, бо відтоді, як спиртозаводи області було включено до об’єднання «Укрспирт», деякі з них припинили роботу. Вже не кажучи про те, що Тернопільщина втратила великі надходження до бюджету.


Треба зауважити, що засідання комітету проходило в емоційній та щирій обстановці. Можливо, на це вплинуло те, що побачили і відчули народні обранці перед тим.


Спершу вони побували на сімейній фермі родини Парубочих, яка входить до складу самобслуговуючого кооперативу «Бучацький екопродукт». Незважаючи на значні витрати на закупівлю тварин та обладнання, сім’я в місяць має чистого доходу від продажу молока 22 тисячі гривень. Це подружжя сім років було на заробітках в Італії, але повернулося додому і створює додаткову вартість в Україні.


Згодом депутати завітали на великий молочно-тваринницький комплекс ТОВ «Бучачагрохлібпром», де ознайомилися з доглядом за великою рогатою худобою, а також подивилися, як відбувається механізований надій молока. Тут утримують вісім тисяч голів рогатої худоби та щодня надоюють 175 тонн молока. Середня заробітна плата на фермі становить 12 тисяч гривень. Проте через недосконалу державну політику це підприємство малорентабельне. Тож, якщо нічого не зміниться, власники можуть припинити його діяльність.


На завершення делегація оглянула яблуневий сад та холодильне обладнання фермерського господарства «Гадз», де сади займають 600 гектарів. За словами власника, Героя України Петра Гадза, у його планах — засадити фруктовими деревами 2600 гектарів. Але... Якщо держава не повернеться до аграріїв обличчям, цього може не статися.