На базі парламентського міжфракційного об’єднання «Україні — Євроатлантичний простір» пройшов круглий стіл на тему «Гуманітарне розмінування — обов’язок держави». Відкриваючи захід заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд (на знімку ліворуч), наголосила, що обговорення не зачіпатиме якогось конкретного закону чи сталого підходу. Мовляв, члени міжфракційного об’єднання мають багато запитань, на які просто не знають відповідей. «Розуміємо, що проблема розмінування на роки, — наголосила О. Сироїд. — Уже не залишилося живих свідків Першої світової, але ми досі знаходимо міни тих часів. У світі є великий досвід розмінування, і наш обов’язок — усвідомити всі перспективи і наслідки ухвалених нами рішень».

 


Представник Міністерства оборони полковник Максим Комісаров поінформував присутніх про стан протимінної діяльності в нашій державі. Східна територія нашої країни критично забруднена вибухонебезпечними предметами, вважають у міністерстві. Уряд країни контролює сім тисяч квадратних кілометрів такої землі, на якій проживають майже півтора мільйона людей. Непідконтрольна Україні територія становить ще 15 тисяч квадратних кілометрів, теж начинених вибухівкою. Ще одна гаряча зона — адміністративний кордон із Кримом, який під час анексії заміновано збройними силами Російської Федерації. Територія забруднюється також унаслідок артобстрілів. Так, одну і ту саму місцину часто доводиться очищувати по декілька разів після обстрілів.


Основні зусилля з розмінування території, природно, нині зосереджено на сході країни. Роботи тут проводять силами державних служб надзвичайних ситуацій та спеціального транспорту. Залучено також і міжнародні організації, які працюють за кошти донорів. Усього функціонує майже 60 команд і до півтисячі одиниць особового складу. Кількість задіяних змінюється залежно від ситуації і поставлених задач. Із початку антитерористичної операції в зоні АТО виявлено 290 тисяч вибухонебезпечних предметів і очищено 25 тисяч гектарів території. Одна нерозірвана бойова одиниця тим часом становить загрозу щонайменше для десяти людей. За попередніми розрахунками ООН, один рік військового конфлікту веде до десяти років розмінування. Тож наше законодавство необхідно удосконалювати, вважають у Міноборони, а особливу увагу приділяти проведенню робіт з місцевим населенням і роз’ясненню ризиків.


За міжнародними даними, Україна одна із найбільш забруднених мінами країн поряд з Афганістаном та Сирією. Таку інформацію оприлюднили під час круглого столу представники неурядової організації «The Hallo Trust», яка долучається до робіт, пов’язаних із розмінуванням нашого сходу. У рамках цієї організації вже розпочали розробку карт із розташуванням мінних полів. Міжнародні організації звітують перед Міністерством оборони і комунікують із місцевими органами влади. Із початку 2016 року проводяться спеціальні навчання для експертів в Україні. Однак міжнародні фахівці також наголошують на важливості законодавчої бази, яка дасть змогу посилити всі зусилля. Для цього необхідно створити певний центр з розмінування — таку собі міжміністерську комісію.


За словами Оксани Сироїд, ця тема є новою майже для всього складу парламенту. За підсумками обговорення вона зробила наголос на тому, що всі спікери збігаються в побажанні скоординувати роботи, пов’язані з розмінуванням. Однак відчувається чітка розбіжність у думках з приводу того, хто буде виконавчим органом цього колегіального органу. Саме для того, щоб вирішити спірні моменти, в Комітеті з питань національної безпеки та оборони нині працюють над створенням базового закону про розмінування. За словами голови робочої групи Андрія Тетерука (на знімку праворуч), парламент не ставатиме на жоден бік, бо захищатиме права людей та держави, а не окремих зацікавлених осіб.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.