Коли голова Рівненської обласної ради Микола Драганчук із депутатами облради побував у селі Озерці Володимирецького району, місцеві мешканці поскаржились на неякісне електропостачання населених пунктів Озерецької сільради (а до неї входять села Озерці та Городок, хутори Дуб’є, Засторовень, Вельхів, Гірник, Глинище, Цитимле). 

 

У цій поліській глибинці, до якої погана дорога, люди на хуторах через низьку напругу (вона коливається від 130 до 180 вольт) домовляються по черзі користуватися у побуті електроприладами: сьогодні одна сім’я пере, вмикає бойлер, насос, завтра — інша тощо. А у спеку, коли потрібно було зберігати харчі, холодильники не могли увімкнути через надто низьку напругу в мережі.


За словами озерецького сільського голови Олександра Федорука, немає стабільності з електроенергією і у двох селах, не кажучи вже про хутори. Один із мешканців, колишній сільський голова, а нині пенсіонер Микола Макарчук розповів, що додому придбав навіть вирівнювач напруги, але й це не допомогло. А проблема з бородою, дошкуляє поліщукам не один рік. Цікаво, що села сільради розміщені в 30-кілометровій зоні навколо Рівненської АЕС, тож, здавалося б, проблеми з електропостачанням не повинно бути.


— Ми не фахівці, щоб робити висновки про причини неякісного електропостачання, — розмірковує озерецький сільський голова Олександр Федорук. — Ми час від часу повідомляємо про це у Володимирецький район електромереж. Там кажуть, що наші заявки зареєстровані, але нічого не змінюється. Замінили якось кілька електроопор, оце й уся реакція. Енергетики знаходили причини своєї бездіяльності: мовляв, дороги до сіл погані, коштів бракує... Воно й справді за дощової погоди до нас важко дістатися, але влітку було спекотно і сухо...


Місцеві мешканці передали голові Рівненської обласної ради Миколі Драганчуку низку зроблених ними знімків, які свідчать про стан електромереж до населених пунктів Озерецької сільради. На них — підгнилі опори, які для стійкості прив’язали до дерева; ветхі дерев’яні опори, які за сильного вітру попадають. Вразило й чиєсь ноу-хау, коли замість опор використовують звичайнісіньку сосну (на знімках). Цікаво, чи схвалили б його фахівці з техніки безпеки?

 

 


— Погано, коли на ринку один постачальник електроенергії, відтак немає конкуренції, — каже Микола Драганчук. — Але навіть за таких обставин споживачі повинні отримувати якісні послуги, тим паче що тарифи на електроенергію боляче б’ють по гаманцях селян. А мешканцям Озерецької сільради, на території якої немає виробництв, — люди виживають із заробітків на чужинах, із заготівлі грибів та ягід, підсобних господарств, — кожна копійка дається важкою працею. Та й вони, як і городяни, хочуть користуватися благами цивілізації — побутовою технікою, але з цим у них проблеми. Треба негайно виправляти ситуацію. Депутати схиляються до думки, що питання надійного електропостачання населених пунктів Рівненщини потрібно розглянути на найближчій сесії облради.


Коли готувався матеріал, до корпункту «Голосу України» зателефонували з ПрАТ «Рівнеобленерго» і повідомили, що вирішення цієї проблеми взяв під особистий контроль технічний директор Ігор Красінський.

Рівне.


Фото надані жителями села Озерці Володимирецького району.