У газеті «Голос України» № 176 за 23 вересня було вміщено публікацію «На хуторах Озерецької сільради користуються електрикою по… черзі». Йшлося про те, що у населені пункти Озерецької сільської ради Володимирецького району Рівненщини (а до неї входять села Озерці та Городок, хутори Дуб’є, Засторовень, Вельхів, Гірник, Глинище, Цитимле), розміщені у 30-кілометровій зоні навколо Рівненської АЕС, ПрАТ «Рівнеобленерго» постачає струм низької напруги (від 130 до 180 вольт). А тому люди зазнають побутових незручностей. Щоб скористатися, скажімо, пральною машинкою, складають графік (особливо на хуторах) — роблять це по черзі. Що, звичайно ж, обурює людей, тож вони поскаржились і до нас, у редакцію, і до голови Рівненської обласної ради Миколи Драганчука, який у справах виїжджав до Озерців. Крім того, люди передали низку знімків, які підтверджують ще й незадовільний стан електрогосподарства — ветхість опор, кричущі порушення правил техніки безпеки — використання дерев (сосен) замість опор…

 

На все це оперативно відреагувало ПрАТ «Рівнеобленерго» (лист друкується). Редакцію повідомили про те, що фахівці вже працюють поблизу хуторів Озерецької сільради — ремонтують трансформаторну підстанцію, обіцяють зробити це за два дні. Що ж до реконструкції електромереж, то вона запланована на ІV квартал цього року. Пояснили: тоді грунт підмерзне і спецтехніці буде легше дістатися до села Городок, хуторів Вельхів та Дуб’є, щоб завезти туди залізобетонні опори. Очевидно, у «Рівнеобленерго» лишень тепер довідались, що бувають морози, а до того протягом років не знали, що часом приходить зима. А ще у своєму листі-відповіді рівненські енергетики дорікають місцевим мешканцям: «До плачевного стану мережі призвели і ремонтні роботи, що населення здійснювало самотужки. Усвідомлюючи складність доїзду до їхніх хуторів енергетиків, вони навіть не викликали на аварійні знеструмлення наших фахівців». «Для надійного електропостачання хуторів Володимирецького району необхідне будівництво нової лінії, повна заміна електроопор (дерев’яні встановлювали тут вручну ще півстоліття тому), заміна траси, її оптимізація, — визнають у ПрАТ «Рівнеобленерго». — Орієнтовна вартість цих робіт — понад 2,5 мільйона гривень». Далі у відповіді редакції ПрАТ «Рівнеобленерго» пише про те, що «Володимирецький район нині є лідером серед районів Рівненської області з вкладання коштів у розвиток та реконструкцію електромереж. Лише за 2017 рік на ці потреби Інвестпрограмою «Рівнеобленерго» було передбачено та вкладено майже 15 мільйонів гривень. Ще до кінця року на реконструкцію у згаданому районі планується витратити понад 1 мільйон гривень. І це без врахування вартості робіт поблизу проблемних хуторів Озерецької сільської ради».


Щодо незадовільного стану доріг до населених пунктів Озерецької сільради, про який пишуть енергетики, то на нього нарікають і будівельники, котрі зводять школу в Озерцях. Однак знаходять спосіб довозити сюди матеріали, плити перекриття, які ще важчі, ніж залізобетонні опори… І все ж у мешканців Озерецької сільради зажевріла надія, що вони теж зможуть нарівні з городянами користуватися таким благом цивілізації, як електроенергія. Тим паче що, як пишуть із ПрАТ «Рівнеобленерго», питання налагодження стабільного електропостачання до цих населених пунктів «узяв під особистий контроль технічний директор Ігор Красінський».


«Голос України» відстежуватиме, як вирішуватиметься ця проблема, і повідомлятиме про це нашим читачам.


Після виходу номера газети з публікацією «На хуторах Озерецької сільради користуються електрикою по… черзі» до корпункту на Рівненщині зателефонували мешканці Більсько-Вольської та Собіщицької сільрад Володимирецького району. І до їхніх населених пунктів, з’ясовується, подають струм низької напруги. Наша читачка з Більської Волі розповіла, що вони користуються пральними машинками не по черзі, як сусіди-озерці, а вночі, коли увімкнено менше електроприладів. У Більській Волі дуже ветхі електроопори по вулиці Залядинській, розповіли читачі, а по вулиці Лікарняній встановили нові, але дроти на них не перенесли…


А ось у селі Собіщиці, де будується нова вулиця імені Б. Хмельницького, проблема з її електрифікацією. Вже п’ять будинків готові, але без світла. Бо потрібно зводити ще одну трансформаторну підстанцію, а грошей на це у скромному сільському бюджеті бракує. А могли б профінансувати це з коштів, що виділяються для населених пунктів 30-кілометрової зони навколо Рівненської АЕС. Щоправда, тоді місцевій владі довелося б шукати фахівця для обслуговування нової трансформаторної підстанції. Бо передача її на баланс приватній компанії (у цьому випадку «Рівнеобленерго») може спричинити низку неприємних запитань від правоохоронців… І ще одна проблема: надто дорогі нині послуги за під’єднання будинків до електромережі, багатьом селянам вони не по кишені. Люди кажуть, що готові самі придбати матеріали, щоб здешевити підключення. Ось тільки чи піде на це ПрАТ «Рівнеобленерго»?


У понеділок, 25 вересня, до корпункту телефонували мешканці вулиці Лесі Українки із села Степангород Володимирецького району. Повідомили, що у них така сама проблема з низькою напругою, як і в сусідів. Тож перуть по ночах, з ладу виходять побутові електроприлади. А минулої суботи згоріла трансформаторна підстанція біля школи, тому кілька днів уся вулиця була без світла, розморозились заготовлені на зиму ягоди, гриби… Без світла у понеділок увечері були з невідомих причин також вулиці Вишнева і Молодіжна.


Виявляється, що з якісним електропостачанням поліської глибинки, навіть сіл і хуторів біля РАЕС, не все так добре, як хотілося б і мало бути. Тож, як сказав голова Рівненської облради Микола Драганчук, депутати схиляються до думки, щоб на найближчій сесії заслухати таку інформацію ПрАТ «Рівнеобленерго» у розрізі всієї області.

Рівне.

Відповідь «Рівнеобленерго» на публікацію в «Голосі України»

Наші фахівці вже працюють поблизу хуторів Озерецької сільради, де «Рівнеобленерго» постачає електроенергію 12 споживачам (саме з такою кількістю укладені договори). Зокрема енергетики здійснюють ремонт трансформаторної підстанції. Протягом двох днів його буде виконано.


Що ж до реконструкції електромереж, її здійснення було заплановане на IV квартал цього року.


Адже важкодоступність, місцями непрохідність віддаленої території, бездоріжжя ставить під загрозу доїзд важкої спецтехніки до проблемного місця. Потрапляння до хуторів Вельхів, Дуб’є та Городок кількатонної спецтехніки для встановлення електроопор під питанням навіть улітку.

 


Насипні дороги, оточені водою, хирляві містки серед болотистої місцевості (на знімку) можуть не витримати ваги техніки, яка доправлятиме залізобетонні опори (за оцінкою фахівців, їх потрібно буде тягнути тракторами). Всі ці фактори у розмові з представниками «Рівнеобленерго» підтвердив і озерецький сільський голова Олександр Федорук.


Саме тому при плануванні робіт було вирішено дочекатися приморозків, що полегшать транспортування.


Крім того, до плачевного стану мережі призвели і ремонтні роботи, що населення здійснювало самотужки. Усвідомлюючи складність доїзду до їхніх хуторів енергетиків, місцеві здебільшого навіть не викликали на аварійні знеструмлення наших фахівців.


Тим часом, через особливості розташування, для надійного забезпечення електропостачанням мешканців хуторів Володимиреччини необхідне будівництво нової лінії, повна заміна електроопор (дерев’яні встановлювали тут «вручну» ще півстоліття тому), зміна траси, її оптимізація. Орієнтовна вартість цих робіт — понад 2,5 мільйона гривень.


Для порівняння зауважимо — аналогічна за протяжністю (приблизно 1,5 км) та вартістю робіт лінія електропередачі може забезпечити електрострумом майже двісті споживачів.


Саме тому в пріоритеті «Рівнеобленерго» були густозаселені населені пункти Володимирецького району, який нині є лідером серед районів Рівненської області з вкладання коштів у розвиток та реконструкцію електромереж. Лише за 2017 рік на ці потреби Інвестпрограмою «Рівнеобленерго» було передбачено та вкладено майже 15 мільйонів гривень. Ще до кінця року на реконструкцію на Володимиреччині планується витратити понад 1 мільйон гривень. І це без урахування вартості робіт поблизу проблемних хуторів Озерецької сільської ради.


Тут, згідно з планом, провести реконструкцію мережі маємо намір до початку зими. Тим більше що усвідомлюємо — електропостачання на сьогодні для десятка родин із хуторів Озерецької сільради залишається ледь не єдиним доступним благом цивілізації.


Правління ПрАТ «Рівнеобленерго».

Фото надано ПрАТ «Рівнеобленерго».

ДРУКУЄТЬСЯ МОВОЮ ОРИГІНАЛУ.