Учора в Сімферополі російський суд визнав винним у сепаратизмі за незгоду з анексією Криму РФ заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова. Йому присудили два роки позбавлення волі у колонії-поселенні із забороною вести публічну діяльність два роки. Оголошення вироку в суді почалося раніше, без присутності адвоката Марка Фейгіна та захисника Олександра Подрабінека.

 


Напередодні Умеров на своїй сторінці у Фейсбуці написав, що не погодиться з обвинувальним вироком і буде його оскаржувати в судах усіх інстанції, аж до Європейського суду з прав людини.


Про справу проти Умерова стало відомо 12 травня 2016 року, коли тодішня так звана прокурор Криму Наталя Поклонська заявила, що проти нього відкрито кримінальне провадження за статтею про екстремізм. Того ж дня у домі Умерових у Бахчисараї було проведено обшук. Підставою для справи стало висловлювання заступника голови Меджлісу у березні того ж року на телеканалі ATR. Ільмі Умеров у розмові з журналісткою Гульсум Халіловою ствердив, що на його думку, Крим — це Україна. До слова, це кримськотатарське ЗМІ було вимушено покинути півострів через переслідування й поновило мовлення з Києва. Інтерв’ю було записане кримськотатарською мовою.


Захисниками Умерова стали кращі російські адвокати — Микола Полозов, Марк Фейгін; до громадського захисту долучився й відомий радянський дисидент Олександр Подрабінек. Утім, ніхто з них не сподівався на справедливість суду. У такий спосіб вони намагалися привернути до справи якомога більше міжнародної уваги.


Не таємниця, що Ільмі Умеров має великі проблеми зі здоров’ям. Зокрема, він не приховує, що страждає на хворобу Паркінсона, діабет, пережив операції на серці. Якщо вирок вступить у силу, то здоров’я, а можливо й життя, відомого кримськотатарського політика опиниться під великою загрозою.