Комітет Верховної Ради з питань культури і духовності на своєму засіданні розглянув законопроект щодо особливостей організації та проведення гастрольних заходів в Україні за участі громадян країни-агресора та рекомендував прийняти його за основу. В обговоренні документа, окрім народних депутатів, також взяли участь віце-прем’єр В’ячеслав Кириленко та міністр культури Євген Нищук.


Проектом закону про внесення змін до Закону України «Про гастрольні заходи в Україні» (щодо особливостей організації та проведення гастрольних заходів в Україні за участі громадян країни-агресора, № 6682) пропонується встановити низку обмежень та заборон на проведення гастрольних заходів в Україні. Зокрема, стаття 3 Закону «Про гастрольні заходи в Україні» розширюється і передбачає такі нововведення:


— під час проведення гастрольних заходів не допускаються заклики до пропаганди сепаратизму, комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їхньої символіки;


— не допускається проведення гастрольних заходів, що популяризують або пропагують державу-агресора та її органи влади, представників органів влади держави-агресора та їхні дії, що створюють позитивний образ держави-агресора, виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України;


— забороняється проведення гастрольного заходу, учасником якого є особа, внесена до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, оприлюдненого на веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв.


При цьому під учасником гастрольного заходу розуміється фізична особа, яка бере участь у публічному виступі перед глядачами під час гастрольного заходу або бере чи брала участь у його створенні як автор аудіовізуальних творів, сценарію та/або текстів чи діалогів, режисер-постановник, продюсер тощо (зміни до статті 1 Закону України «Про гастрольні заходи в Україні»).


У статті 10 пропонується встановити відповідальність організатора гастрольного заходу за дотримання вимог статей 3 і 4 Закону України «Про гастрольні заходи в Україні» у вигляді штрафу розміром від 50 до 100 мінімальних заробітних плат (у 2017 році — від 160 тис. гривень до 320 тис. гривень).


Загалом положення законопроекту спрямовані на зміцнення гуманітарної безпеки України і є логічним продовженням законодавчих кроків до захисту національного інформаційно-культурного простору, повідомляє Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.

Факт

Новою статтею 4 закону запроваджуються особливості організації і проведення гастрольних заходів, учасниками яких є громадяни держави-агресора. Організатор гастрольного заходу має право укласти договір із відповідним гастролером лише у тому разі, якщо у відповідь на свій попередній запит отримає від Служби безпеки України інформацію про відсутність законних підстав для недопущення громадянина держави-агресора до участі у зазначеному гастрольному заході.