Рівнянину Едуардові Ємельянову (на знімку) — п’ятдесят. Понад чотирнадцять років він «прив’язаний» до апарата штучної нирки. Декілька разів на тиждень рано-вранці він прямує до Рівненської обласної клінічної лікарні на процедуру гемодіалізу.

— Я рівнянин, та навіть мені інколи проблематично приїжджати на процедуру так рано — о сьомій, — розповідає Едуард Ємельянов. — Що вже говорити про хворих, які доїжджають з міст Дубно, Радивилів. Тож назріла потреба відкрити в області ще одне відділення.

Нині на Рівненщині 150 хворих. Третина з них — рівняни. Лише три десятки хворих проходить процедуру гемодіалізу в місті Сарни, решта — в обласній лікарні, де відділення гемодіалізу працює у чотири зміни.
— Свого часу це відділення мало 12 діалізних ліжок, потім їх кількість збільшили до 16, — розповідає завідувачка відділення екстракорпоральних методів детоксикації Рівненської обласної клінічної лікарні Наталія Овсійчук (на знімку). — Та згодом ми зрозуміли, що нам не вистачає і цього. Відкрили додатково філіал у Сарнах. Це допомогло нам забрати з Рівного весь так званий північний кущ, і сьогодні 30—32 пацієнти постійно перебувають на амбулаторному гемодіалізі в Сарнах. Рівне забезпечує решту області. Але бувають моменти, коли пацієнтам з Дубенського, Радивилівського, Млинівського районів важко доїжджати громадським транспортом на той час, на який призначено процедуру. Діаліз має бути наближений до пацієнта. В усіх областях-сусідах діалізні філіали — не новина. Волинь має таких філій шість, Тернопіль — п’ять, в Івано-Франківській області фактично кожен район має діалізний філіал.
Перших пацієнтів у відділенні в Рівному приймають о сьомій ранку. Сама процедура триває чотири години. Якщо відділення працює у три зміни, то тут закінчують роботу о 22-й. З такою кількістю пацієнтів у деякі дні діаліз проводять навіть у четверту, нічну, зміну.
За словами Наталії Овсійчук, визначають, у яку зміну пацієнт має приходити на діаліз, зважаючи на стан його здоров’я і на те, скільки часу йому потрібно, щоб дістатися Рівного. Зрозуміло, що ніхто з пацієнтів не хоче ходити «в нічну». Та зазвичай в першу й четверту зміни потрапляють рівняни або ж мешканці області, які на той момент перебувають у стаціонарі.
В обласній лікарні кажуть, що розвантажити відділення можна, відкривши ще хоча б один філіал, скажімо, у Дубенській центральній районній лікарні. Медики наголошують, що ця високоспеціалізована допомога для населення має бути в межах доступності, близько до хворої людини, а не за сто кілометрів.
— Цього року виготовили проектно-кошторисну документацію на таке відділення. Шукаємо інвесторів, тому що на проведення ремонту і на обладнання потрібні великі кошти. Розраховуємо, що в новоствореному відділенні буде дев’ять апаратів — цілком достатньо для пацієнтів з Дубенського, Радивилівського, Млинівського та Демидівського районів, — повідомив головний лікар Дубенської ЦРЛ Віталій Табачук.
— Є всі шанси до кінця року відкрити таке відділення. Нині ведемо для цього перемовини з двома інвесторами, — налаштував на оптимізм начальник управління охорони здоров’я Рівненської ОДА Юрій Осіпчук.

Фото Ніли ВОВЧИК.