75-річчя створення УПА, що відбудуться у селі Бишки Козівського району, голова та працівники виконавчого апарату Тернопільської облради долучилися до спорудження і впорядкування криївки — символу повстанської боротьби.
Село Бишки називають столицею воюючої України у 1943—1945 роках. Воно було центром визвольного руху на території Бережанської округи ОУН, що охоплювала шість районів Тернопільської та Львівської областей. Тут дислокувалися ставка Проводу ОУН, а також штаб-квартира провідника ОУН і головного командира УПА Романа Шухевича. У селі налічувалось 18 криївок, де перебували найвідоміші діячі ОУН.
— Українська повстанська армія — символ нескореності нашого народу. Вона стала відповіддю на жорстоку окупаційну політику, яку проводили спочатку фашисти, а потім більшовики. У ті роки ця армія, в якій воювали понад сто тисяч осіб, найдовше в Європі боролася з тоталітарним режимом. За участь у повстанському русі чи його підтримку каральними органами СРСР було репресовано понад півмільйона осіб. Сподіватимемося, що завдяки цьогорічним заходам забуту історичну правду про село Бишки як центр національно-визвольного руху буде відновлено, — зазначив голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук (на знімку ліворуч).

Фото надано автором.