Працівники меморіально-пошукового підприємства «Доля», що діє при Львівській обласній раді, спільно з членами історико-пошукового товариства «Патріот» на території Ягільницької сільської ради Чортківського району Тернопільської області виявили масове поховання розстріляних фашистськими загарбниками 27 листопада 1942 року українців — членів ОУН та їх прибічників. Про приблизне місце поховання жертв  терору пошуковців повідомили небайдужі мешканці Чорткова.

Як зазначив заступник директора з пошукової роботи підприємства «Доля» Володимир Харчук, точного місця могили не знав ніхто. Але пошуковцям таки вдалося його віднайти у полі неподалік села Ягільниця. Розкопки розпочали 3 жовтня. Вже на другий день учасники експедиції приступили до ексгумації віднайдених 33 людських останків.
«За наявною інформацією їх тут має бути значно більше», — сказав Володимир Харчук. З артефактів у розкопі пошуковці знайшли натільні медальйони із зображенням Матері Божої та написами церковнослов’янською мовою, залишки паперових сторінок молитовників, на яких також проглядаються слова кириличним шрифтом, а також ґудзики, гільзи від патронів, гребінці, підошви взуття тощо. Розкопки тривають.
Істотну допомогу у пошуках цього занедбаного поховання надав і надає директор Чортківського гуманітарно-педагогічного коледжу ім. Олександра Барвінського Роман Пахолюк.
Згідно з документами, що збереглися, та спогадами очевидців, фашисти розстріляли 52 патріотів. Ось як описав цю подію один із випадкових свідків: «Усі в’язні були босі і тільки в сорочках. Під’їхало авто з кулеметом, посипалися стріли по стоячих над ямою. Дехто впав одразу до ями, а інші повалилися на сніг. Все затихло. Не було чути ні стогону, ні крику, тільки лунали револьверові стріли, котрими добивали жертв».

Фото надано автором.