Нова послуга підтримки сімей з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах, — патронат над дитиною. Що це означає? Тимчасовий догляд за дитиною в родині вихователя, доки вона або її сім’я не виборсається з труднощів. Патронатні сім’ї у перспективі стануть альтернативою нинішнім притулкам та інтернатам. Про це під час брифінгу в ОДА повідомила директор Закарпатського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Наталія Романюк.
Нині головне для соціальних працівників — знайти кандидатів у патронатні батьки. Добираються ті, хто має позитивний досвід виховання малюків, належне житло і чиї рідні згодні на реабілітацію дитини у своєму домі. Це не послуга на волонтерських засадах, це — оплачувана робота. Вихователь отримуватиме п’ять прожиткових мінімумів. Ще два виділятимуть на дитину. Кандидати проходять обов’язкове навчання, за результатами якого видається довідка та рекомендація. Патронатний вихователь має бути готовим негайно взяти до себе дитину (або кількох дітей з однієї родини). Це можуть бути новонароджені, від яких відмовилися батьки, діти, які зазнали жорстокого поводження або ж батьки котрих хворіють, померли... Термін перебування дитини у сім’ї патронатного вихователя — від трьох місяців до півроку.
— Патронатному вихователю у догляді за дитиною допомагатимуть фахівці, — додає психолог Закарпатського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Андреа Бізіля. — Всім небайдужим, хто зацікавився, слід звертатися у райдержадміністрації, міськвиконкоми або до центрів наших служб.
Отже, держава дбає про малечу, котрій справді нікуди подітися, щоб у майбутньому такі хлопчики та дівчатка стали справжніми громадянами. 

Василь НИТКА.

Закарпатська область.