Фотографія українського бійця у балаклаві з прихованим лицем і яскравими очима стала своєрідним символом воїна-«кіборга», оборонця ДАП. Вона поширилася в Інтернеті, використовується в засобах масової інформації. Однак хто саме зображений на знімку, тривалий час залишалося таємницею. Розкрив її художник Володимир Полицяк із селища Млинів, що на Рівненщині.

 Володимир Полицяк та його син Мар’ян представляють намальований портрет воїна-«кіборга» Петра Полицяка.

Він у своєму творчому доробку має цілу низку картин, присвячених оборонцям української землі: і колишнім, за часів козаччини, і нинішнім — на сході України. З-поміж останніх — земляки і ті, образи яких Володимир зафіксував, перебуваючи з волонтерською місією в зоні АТО; живі герої і, на жаль, ті, хто відійшов у засвіти.
Особливим болем крізь серце митця пройшов 22-річний Петро Полицяк із села Борбин Млинівського району, військовослужбовець 80-ї аеромобільної бригади, його племінник. Петро загинув, захищаючи донецький аеропорт. Він героїчно тримав оборону, аж доки, обстріляний артилерією з боку сепаратистів, не опинився під бетонними завалами. Побратими, відбивши наступ ворога, дістали Петра з-під руїн, але його тіло, на жаль, було уже бездиханним... А за кілька днів перед загибеллю Полицяк виніс з поля бою пораненого бійця, разом із однополчанином півтора кілометра настирливо доправляв його до медчастини — під ворожим обстрілом, ризикуючи життям...
Тож пройнятий болем за племінника, заради пам’яті про героя художник намалював його образ на низці картин. А заодно вирішив створити особистий (посмертний) портрет Петра Полицяка. Риси воїна почерпав із фотографій, наданих родичами. І серед них несподівано натрапив на оту, що йому візуально запам’яталася з Інтернету. Але без жодної гадки, що цей виразний «кіборг» саме з його родини. Ця фотографія, зрештою, й лягла в основу намальованого портрета.
— На ньому Петро, як завжди, життєрадісний і зосереджений, вдумливий і добродушний, — каже Володимир Полицяк, — таким він був, таким запам’ятався і нехай залишається таким у людській пам’яті.
У планах художника — зробити низку копій портрета «кіборга» Петра Полицяка. Це буде остання шана родичеві та землякові, який у найвідповідальнішу для країни мить був справжнім патріотом.

Євген ЦИМБАЛЮК.
Фото автора.

Млинів Рівненської області.