Голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук разом із головою Збаразької районної ради Світланою Боднар та керманичем міста Романом Полікровським відвідав домівки ветеранів ОУН-УПА та вручив їм подяки і грошові винагороди. Ця поїздка відбулася в рамках відзначення 75-річчя з часу створення армії безсмертних — воїнів УПА.

На знімку: Віктор Овчарук разом зі Стефанією Голинською.

Старенькі радо зустріли гостей і з болем у серці та сльозами на очах розповіли пронизливу історію своїх нелегких випробувань.
Ганна Лінько — колишня зв’язкова і розвідниця УПА. Мала псевдо «Лілея». 1949-го пані Ганну заарештували у Львові. Тортури, які тривали чотири місяці, стали для неї найболючішою згадкою: тілом тоді ще неповнолітньої дівчини жорстоко кидали об стіни, вимагаючи зізнатись та видати побратимів. Потім вона була засуджена до десяти років виправно-трудових таборів і п’яти років позбавлення громадянських прав. Нині, у свої 93, жінка активно займається громадськими справами, на все має свій незалежний погляд і радіє, що, перебуваючи на межі життя і смерті, не видала нікого зі своїх і залишилася живою.
Стефанія Голинська у 20-річному віці була заарештована за доносом у зв’язках із бандерівським підпіллям. Досі з трепетом у душі згадує пережите у Чортківській тюрмі, особливо дівчину вражали масові щоденні розстріли юнаків та чоловіків. «Жити хотіли всі, але жоден не заплакав, тільки, проходячи коридором, називав своє прізвище і викрикував, що жертвує життям заради України...» — згадує незламна героїня.
Пані Стефа зберегла надзвичайно позитивне ставлення до життя, своїм гумором майстерно прикриває те, що наболіло на серці. Впродовж бесіди сивочола патріотка неодноразово закликала поважних гостей любити Україну, працювати на благо держави і найбільше пам’ятати про тих, хто нині боронить її незалежність на сході.

Фото надано автором.