На Полтавщині серед заходів з нагоди Дня захисника України особливо велелюдними і хвилюючими стали ті, в яких брали участь земляки-учасники АТО та військовослужбовці. Зокрема, у Кременчуці відбувся загальнообласний Марш нескорених. Центральною вулицею наддніпрянського міста пройшли бійці добровольчих батальйонів і військових частин, які стали на захист Вітчизни ще тоді, у перші дні й тижні російської агресії, а також близькі родичі полеглих героїв, волонтери, представники козацьких та інших громадських формувань, небайдужі кременчужани, повідомляє наш власкор Василь НЕЇЖМАК.
Водночас у Полтаві влаштували урочисте шикування на плацу 18-ї окремої бригади армійської авіації. Кращим її представникам керівники області та згаданої військової частини вручили заслужені відзнаки. Поруч із Алеєю Героїв урочисто відкрили пам’ятний знак на честь екіпажу вертольота Мі-2У в складі підполковника Євгена Волошина, капітана Дмитра Мовчана та старшого лейтенанта Романа Кандула, котрі загинули 26 березня цього року під час виконання бойового завдання у зоні АТО. До нього одразу лягли живі квіти (на знімку).

 

* * *

В Ужгороді урочистості до Дня захисника України розпочалися з церемонії покладання квітів на Пагорбі Слави до могил загиблих в антитерористичній операції на сході України та Вічного вогню за участю голови ОДА Геннадія Москаля, першого заступника голови облради Йосипа Борто, ужгородського міського голови Богдана Андріїва. Присутні тут учасники АТО, військові ліцеїсти, ветерани війни, представники обласних організацій та установ, громадськості, студенти та учнівська молодь вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих за свободу і незалежність Української держави.
На площі Народній була організована виставка озброєння українського війська, правоохоронців, військової і рятувальної техніки. Представники військових, інших силових структур та відомств демонстрували зразки зброї, захисне спорядження, оптичні прилади, а також інформували про їхнє застосування. Потім на гостей чекав святковий концерт і справжній козацький куліш, доповідає наш власкор Василь НИТКА.

* * *

На Чернігівщині у містечку Сосниця вшанували пам’ять захисників України, які загинули на сході нашої держави, відбиваючи російську агресію, відкриттям пам’ятної каплички. Імена героїв-земляків закарбовано у райцентрі навіки, рапортує наш власкор Василь ЧЕПУРНИЙ.

* * *

У відділі читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки напередодні Дня захисника України відбувся вечір-зустріч з воїнами АТО під промовистою назвою «Героїв стежина — від батька до сина». Гостями заходу були представники громадської організації «Всеукраїнське об’єднання учасників АТО Галичини», а також бійці шостого окремого мотопіхотного батальйону «Збруч», довідався наш власкор Михайло ЛИСЕВИЧ. Із оборонцями Вітчизни спілкувалися студенти юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету. Окрім задушевної розмови, учасники зустрічі обговорили книжки, присвячені подіям на сході України, і переглянули тематичну виставку.

Фото надане Василем НЕЇЖМАКОМ.