На тлі чергових перемовин та зустрічей у Мінську підконтрольні Росії бойовики вкотре демонструють войовничі наміри. Як результат — ситуація на фронті загострилася по всій лінії розмежування. 
Зросли інтенсивність обстрілів і калібр зброї, з якої терористи гатять по наших позиціях. За даними прес-центру АТО, за два дні обстрілів загинули четверо військовослужбовців. Лише за останню добу (станом на ранок 19.10) бойовики понад 50 разів порушили перемир’я. Найбільше провокацій — на донецькому напрямку. Окупанти били по позиціях у районі Авдіївки, біля Луганського, Майорська, Кам’янки, Троїцького.
На луганському напрямку російські найманці гатили неподалік Новотошківського, Новозванівки, Кримського, Попасної, Троїцького та Новоолександрівки. На маріупольському обстрілів було найменше. Бойовики застосовували зброю неподалік Гнутового й на околицях Старогнатівки.
Що відбувається на передовій, розповів боєць ЗСУ (місце дислокації — район ДАП): «Уже зранку нас поливали понад годину свинцем. Орки застосовують великі калібри. 120-й калібр другий день поспіль літає у нас над головами. Міномети цієї ночі не стихали. На жаль, у нас один побратим дістав важкі травми: прилетіла міна. «Кошмарять» нас і з великокаліберних кулеметів. Вночі вдалося вчасно засікти диверсійну групу. Вони намагалися підійти впритул і замінувати нашу територію. Відігнали їх шквальним вогнем. РФ стягнула на передок важку артилерію. Тому готуємося до найгіршого».
За інформацією аналітичного відділу ГІ «Права Справа», зустріч Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі пов’язана з черговим загостренням по усій лінії фронту на Донбасі. «Армійські корпуси ЛНР/ДНР» повністю контролює Росія. Жоден постріл бойовиків на Донбасі не відбувається без відома Кремля. Коли Україна не пристає на умови Кремля, місцеві посіпаки одразу починають демонструвати грубу силу. Наразі ми спостерігаємо загострення на всій ділянці фронту: на донецькому, маріупольському і луганському напрямках. Це показово. Це не локальна операція, а планове загострення, яке має свою мету», — зазначили там.