Промислове виробництво в Україні у вересні порівняно з відповідним місяцем 2016 року зменшилося на 0,3 відсотка проти зростання на 1,2 відсотка місяць тому. Про це повідомляє Державна служба статистики.


Нагадаємо, що цей показник в Україні зріс за 2016 рік на 2,4 відсотка після чотирьох років падіння. 2012-го мінус становив 0,7 відсотка, 2013-го — 4,3, 2014-го — 10,1, 2015-го — 13.


Падіння промвиробництва означає, що оздоровлення економіки відбувається не так, як мало відбуватися, або оздоровлення немає взагалі, бо структура економіки погіршується, зростання ВВП забезпечує сільське господарство. Про це у своєму блозі на «Економічній правді» раніше писав директор ДП «Укрпромзовнішекспертиза» Володимир Власюк. «За фасадами макроекономічної стабільності, також не зовсім переконливої, прискорюється процес структурної деградації. Зміна структури економіки, під якою тут мається на увазі співвідношення внеску різних видів діяльності у формування доданої вартості в країні, — це те, що найкраще показує, куди рухається економічна система», — вважає В. Власюк.


На його думку, Україна нині перебуває у стані, який потребує тривалого періоду економічного надолуження — не менш як десять років безперервного зростання щонайменше на 5 відсотків щорічно.


Вл. інф.