Сімнадцять років поспіль вихованці народної естрадно-циркової студії «Едельвейс» Олександрівського районного центру дитячої та юнацької творчості, що на Кіровоградщині, бережуть, розвивають і популяризують циркове мистецтво своїми видовищними та оригінальними номерами. Вони — активні учасники, лауреати та переможці всеукраїнських і регіональних фестивалів-конкурсів циркового мистецтва. А очолює колектив із 89 учасників віком від 5 до 16 років, який працює на базі Михайлівської сільської школи, подружжя Ніни та Василя МАЖАР.

Досконале знання улюбленої справи, дивовижне вміння любити й поважати дітей та будувати з ними партнерські взаємини допомагають педагогам створювати належні умови для навчання, виховувати естетичний смак та вміння бачити в мистецтві прекрасне.
За словами директора Кіровоградського обласного центру дитячо-юнацької творчості Ганни Суркової, художній колектив із Михайлівки — єдиний у своєму роді в області, який працює за напрямком «Цирковий жанр» і має неповторне самобутнє творче обличчя.
«Естрадно-циркова студія «Едельвейс» — це згуртований дружний колектив. На заняттях школярі вдосконалюють фізичні та рухові якості, трюкову техніку, опановують хореографічну та акторську майстерність, — зазначає директор Олександрівського районного центру дитячої та юнацької творчості Жанна Скрипник. — Сьогодні до репертуарного списку студії включено 25 різних композицій. Серед них: еквілібр на моноциклі, на котушках та на ходулях, антипод, повітряна трапеція та стрибкова акробатика. Для кожної композиції використовують сучасні циркові костюми, які ми шиємо самі. За роки діяльності колективу позашкільну освіту з циркового жанру здобули 50 дітей. Із них 18 продовжили навчання у вишах, а троє нинішніх випускників планують вступати до Київського державного училища естрадно-циркового мистецтва. Вихованці студії беруть активну участь у концертах художньої самодіяльності, в обласних та всеукраїнських заходах. Зокрема, вони нагороджені дипломами VІІ Міжнародного фестивалю дитячої творчості, присвяченого Дню Землі, І обласного естрадно-циркового конкурсу «Зіркова арена», всеукраїнських фестивалів дитячої та юнацької творчості «Чисті роси» та естрадно-циркового мистецтва «Але-ап!» у Скадовську».
«Працюємо над розвитком у дітей хореографічних здібностей, акторської майстерності, — розповідає керівник студії, вчитель початкових класів за освітою, Ніна Мажара. — Прагнемо, щоб репертуар відповідав виконавським і віковим можливостям, а виступи юних аматорів сцени супроводжувалися тісним контактом із глядачами. Працюємо разом із чоловіком за програмою гуртка естрадно-циркового мистецтва, схваленою Міністерством освіти і науки України. Особливу увагу звертаємо на дітей із багатодітних та малозабезпечених сімей, дітей-інвалідів. У нашому колективі організовано учнівське самоврядування, панують взаємодовіра, відповідальність за колектив і перед колективом...»
Добре, що є серед нас ентузіасти своєї справи, які отримують справжню насолоду від роботи з дітьми, вміло передають свої знання, невичерпний оптимізм та творчу наснагу, сприяють здійсненню їхніх мрій про велику циркову арену.

Анатолій САРЖЕВСЬКИЙ.
Фото автора.

Кіровоградська область.