Осіння депресія — явище сезонне. Вона минає, але встигає негативно вплинути і на настрій, і на самопочуття, і на взаємини, і на працездатність людини... За статистикою ВООЗ, щорічні виробничі втрати від сезонних депресій оцінюються в 1 трильйон доларів, а схильні до них понад 300 мільйонів осіб у світі! Та значно частіше зустрічається звичайна осіння хандра: підйом уранці дається важче, позитивні емоції притупляються, натомість приходять млявість, втрата мотивації і байдужість. Звичайно, будь-яка людина має право на проживання таких станів, але з тривалою нудьгою можна і потрібно справлятися. Міжнародний кадровий портал HeadHunter Україна пропонує кілька порад, які допоможуть впоратися з осінньою хандрою.

Перша: мотиваційна. Як відомо, вже від початку вересня ми починаємо нудьгувати за сонцем, морем і відпусткою. Тож нагадуйте собі про літо — поставте на робочий стіл фотографію сонячного пляжу. Легка ностальгія надихне запланувати наступну мандрівку і тим додасть продуктивності, адже щоб оплатити її, доведеться ще чимало попрацювати. Чим не мотивація? 
Друга: дизайнерська. Якщо є можливість, поставте робочий стіл поближче до вікна, щоб насолоджуватися сонячними променями. Також додайте яскравих барв: кольорові теки, стікери та листівки створять позитивні емоції і відвернуть від негативних думок. Якщо дозволяє офісний дрес-код, додайте яскравості і в одяг.
Третя: гастрономічна. Порадуйте себе чорним шоколадом, бананами, авокадо — джерелами гормону радості ендорфіну. Періодично влаштовуйте кава-брейки з солодощами.
Четверта: повітряно-спортивна. Незважаючи на бажання закутатися в теплий плед, важливо підтримувати рухову активність (особливо після вживання шоколаду в терапевтичних цілях). І навіть якщо погода залишає бажати кращого, в обідню перерву бажано виходити на вулицю, дихати свіжим повітрям і ретельно провітрювати робоче приміщення. На прогулянках збирайте каштани, жолуді, осіннє листя. Адже в осені та її яскравих барвах є своя принадність. Ще краще організувати корпоратив на природі, влаштувати з колегами спортивні змагання чи пікнік.
П’ята: збалансована. Не намагайтеся пірнути в роботу з головою і показати стахановський результат — у надії, що на нудьгу не залишиться часу. На якийсь час ви і справді відволічетеся, але перевтома й емоційне вигорання — не те, чого ви прагнете. Вибудовуйте робочі завдання за пріоритетністю, плануйте їхнє виконання і дотримуйтеся балансу між роботою і життям.
Шоста: усміхнена. Мабуть, це одна з найкращих порад, яку дають більшість психологів: шукайте привід для радості та щирих усмішок. Згадуйте смішні та добрі історії зі свого життя, розважайте, підбадьорюйте і підтримуйте своїх колег і, звичайно ж, себе.
І пам’ятайте, у природи немає поганої погоди, а ваш стан і самопочуття залежать лише від вас. До того ж, якщо ви любите свою роботу, то здолати осінню хандру буде легше.

Фотоетюд Тетяни ПЕТРЕНКО.