Як домогтися такого паритету? Саме про це говорили в Ужгороді під час круглого столу «Енергоефективність осель — шлях до заощадження». Насамперед голова громадського об’єднання «Фундація розвитку громадянського суспільства» Юрій Копинець відзначив, що це — лише перший із низки заходів, спрямованих на обмін думками і набутим досвідом голів об’єднань співвласників багатоповерхових будинків (ОСББ), представників бізнесу, бюджетних установ та влади міста, які разом сприятимуть містянам перезимувати в теплі.

Про заходи, які вживаються в Ужгороді, розповів заступник міського голови Василь Гомонай. Як інформують із прес-служби міськради, він наголосив: насамперед створюються ОСББ. І їх уже 322. В останні роки міська влада підтримувала кроки зі збереження тепла у житловому секторі за чотирма програмами. Так, за програмою ЄС ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-3», яка сприяє ОСББ, було реалізовано 18 проектів: утеплення фасадів, заміна вікон та дверей, електромереж у місцях загального користування в житлових будинках, капремонт покрівель тощо. 
За програмою капремонту житлового фонду за два минулі роки проводилося оновлення електрощитових, електромереж тощо. За програмою «Теплий дім» передбачено, що 55 відсотків тіла кредиту (на впровадження енергозберігаючих заходів) відшкодовує міська рада, сорок — погашає держава тим ОСББ, які оформили позику в одній з державних банківських установ — Ощадбанку, Укргазбанку, Укрексімбанку, ПриватБанку. За цією програмою торік з бюджету міста було відшкодовано 190 тисяч гривень двом ОСББ. У цьому році передбачено 2,2 мільйона гривень. Лише у січні-лютому в Укргазбанку позики оформили також два ОСББ на 190 тисяч гривень, ще 10 ОСББ беруть кредити і тому планується ухвалити рішення сесії міськради, в якому передбачити ще мільйон гривень на відшкодування.
У місті вже багато років діє програма встановлення автономного електричного опалення, за якою допомагають облаштовувати обігрів осель соціально незахищеним ужгородцям. На наступний рік на ці цілі планується виділити ще півмільйона гривень.
Про «теплі кредити» як нові можливості впровадження енергоощадних технологій для ОСББ та юридичних осіб повідомили Ярослав Ходанич і Михайло Вакула — начальники профільних відділів облуправління Ощадбанку. Вони порівняли утеплені та неутеплені будинки, довели, чому варто модернізувати помешкання і які заощадження матимуть ОСББ, якщо оберуть саме такі позики.
Учасники круглого столу переконані: заходи з енергоефективності будинків і окремих квартир допомагають суттєво заощаджувати кошти і комфортно почуватися протягом зими мешканцям таких осель.

Василь НИТКА.