Обіцянку Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана вже наступного дня після масштабного форуму в столиці відсторонити керівників усіх районних управлінь Держгеокадастру і порушити кримінальні справи щодо їхньої діяльності чули і на Хмельниччині. Й сподіваються, що кадрові зміни зачеплять і обласне управління.

 

Символічний «земельний коровай» з поля ДП «Староушицький» люди поклали на стіл очільників краю.

Фото автора.

Містом ходять різні чутки. Чи то жартома, чи то всерйоз люди говорять про те, що начальник управління ще не встиг відпрацювати своє. Адже на цю посаду прийшов лише в середині вересня — після того, як залишив крісло очільника цієї ж структури на Волині, яке обіймав п’ять останніх років. Тож тепер з нього вже немає як питати за те, що відбувалось там. Але ще немає як питати за ситуацію на Хмельниччині.


Проте запитань до управління Держгеокадастру як було, так і залишається чимало. Тільки з початку серпня, коли був створений оперативний антирейдерський штаб при ОДА, надійшло шість звернень щодо неправомірного захоплення земель. У половині з них були висловлені претензії до роботи Держгеодакастру.


Є вони і у мешканців шести сіл, що входять до Грушківської сільської ради в Новоушицькому районі. Ціла делегація приїхала до обласного центру, вимагаючи від депутатів обласної ради, правоохоронних органів розібратись із земельними порушеннями в їхніх населених пунктах. Як розповів сільський голова Анатолій Демчук, за Союзу на цих територіях лікарські рослини вирощував радгосп «Староушицький». Землі державного підприємства так і не були розпайовані, і люди вже, наче, й звиклись із думкою, що не матимуть своїх паїв.


Землі підприємства, а це майже тисяча гектарів на території згаданої сільради, були передані в оренду фермеру. Хоча сільський голова і називає його прізвище, зазначає, що його практично ніколи не бачили. Кажуть, він живе аж у Сумській області, а передані йому поля обробляють інші особи.


У селах особливо не допитувалися, на кого оформлені документи, а хто отримує прибутки від урожаїв. А в сільраді задовольнялись тим, що кожного року отримували до двох мільйонів гривень податку.


На згадані чорноземи ніхто з місцевих не претендував, бо знали, що дозволу на розпаювання цих земель так і не було. Але влітку села просто вибухнули, коли з’ясували, що у багатьох ділянок уже є власники. Про це довідалися, переглянувши карту Держгеокадастру.


Чужим можна, своїм — зась


Розповідають, за кілька тижнів до того до населених пунктів навідались якісь люди й запропонували всім охочим написати заяви на отримання землі. Ті кинулись писати. Та трохи згодом дізналися, що в списку нових власників виявились чужі й невідомі. Із місцевих же землевласниками стали аж ... двоє.


Уже тепер припускають, що їхніми заявами просто прикрилися ділки, котрі брали гектари собі. Людей вкрай обурило те, що Держгеокадастр передусім задовольнив заяви «чужинців», а не місцевих, котрим землі просто не вистачило.


Тобто формально закон дотриманий. Але сумніви, що все було зроблено чесно, об’єктивно і прозоро, залишилися.


Уночі сіяли, вдень билися


Після того, як землю передали новим власникам, у липні договір оренди із фермером буцімто був розірваний. Та яким було здивування, коли побачили, що все та ж компанія, яка працювала на цих полях і раніше, розпочала посівну під врожай наступного року. Тільки на відміну від попередніх років сіяли вночі, ховаючись від людського ока. Обурені люди прогнали сівачів ледь не вилами.


Однак ця тактична перемога так і не розв’язала стратегічних проблем. Люди переконані, їхню землю відібрали шахрайським шляхом. А допомогли цьому, припускають, посадовці. Хоча останні вперто стояли на своєму: ніхто не порушував закону, бо колишній радгосп не мав відповідних документів на землю, а відтак ніщо не заважало віддати її тим, хто написав заяву.


Схема була продумана так добре, що її повторили і в сусідній Колодіївці, і в Старій Ушиці. Тож тепер кілька тисяч селян звертаються до влади і правоохоронних органів з проханням відновити справедливість і повернути місцевим їхню власність.


Уже після гучних заяв Прем’єр-міністра мешканці Старої Ушиці, сіл Гораївка та Колодіївка, на чиїй території розташоване ДП «Староушицький», послали своїх представників до обласного центру, аби ті вкотре озвучили свої проблеми на колегії ОДА. Найперше ж хотіли почути пояснення від керівника обласного управління Держгеокадастру Василя Василенка. Але того на колегії не було. Чи пов’язана його відсутність із обіцяними Прем’єр-міністром кадровими змінами, дізнатися не вдалося.


Зате певні підтвердження того, що згадані землі були передані у власність незаконно, вже є. Майже два тижні тому народний депутат Володимир Мельниченко повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці, що він звернувся до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова саме з приводу незаконного розподілу земель ДП «Староушицький». І отримав відповідь, мовляв, правоохоронці встановили, що службові особи Головного управління Держгеокадастру в Хмельницькій області, зловживаючи службовим становищем, внесли недостовірні відомості до офіційних документів щодо неперебування земельних ділянок загальною площею 1942 гектари у власності чи користуванні, а також видали накази про надання дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у приватну власність для ведення особистого селянського господарства. І що за цими фактами розпочато досудове розслідування.


Це вже хоч якийсь крок до справедливості. Але люди побоюються, чи будуть зроблені за ним наступні. Чи будуть покарані чиновники, що допустили порушення? І чи повернеться земля тим, хто начебто має на неї найбільше прав?


Селяни вкотре попередили, якщо справа не буде доведена до кінця, вони перекриють дороги та запалять шини. На кадрові пертурбації у Держгеокадастрі у них невеликі надії.

Хмельницька область.