Грона винограду вагою чотири з половиною кілограми! Коли б я на власні очі не бачила цього дива, та ще й вирощеного у північно-східній частині Чернігівщини, яка не вирізняється м’якістю клімату, — у рідній Сосниці, нізащо б не повірила в існування такого виноградного оазису.

Екскурсія у царство смаку

— Можна отримати й семикілограмові, та, на жаль, цьогоріч у травні й квітні виноград двічі потерпав від заморозків. А скуштуйте ось цю, — каже молодий господар Ярослав Яковець і дає мені схожу на сливу виноградину, яка на смак нагадує соковите яблуко і навіть хрумтить... — Цей гібридний сорт має подвійну назву: Академіка Авідзба або Пам’яті Дженеєва. Поряд із ним росте один із ранніх сортів Супер-екстри, з якого ми отримали 17 грон вагою не менше 3,5 кг кожне. Далі Самба — теж дуже гарний сорт, але навесні її цвіт пошкодив заморозок. Нам вдалося вберегти тільки половину одного грона: вона тягне за 2 кг, а ціле б важило всі 4. За Самбою росте Надежда АЗОС, вага грона до 3 кг. При правильному зберіганні — в пластмасових ящиках без тирси та сусідства картоплі — у погребі лежатиме до березня. Сорт Аркадія давно вже став окрасою садів у шанувальників винограду. Загальну любов він заслужив завдяки не лише високій урожайності, а й незвичайній стійкості до різних погодних умов та енергії росту. Одну з найбільших ягід — 33 г — у нас мають Фавор і Монарх, а пізньостиглий Рафінад за смаком випереджає всі мускатні сорти. Перевага Рубінового ювілею в тому, що разом із плодами, багатими на цукор, дозріває виноградна лоза, відтак кущ нормально переносить зиму. А ось і наша гордість — Кишмиш першого класу безнасінності. Впевнений, такого винограду немає ні в кого в області. А за кишмиш Велес — гібрид швидкого дозрівання на основі схрещування двох сортів — виноградарі повинні дякувати українському селекціонерові Віталію Загорульку. При гарному догляді грона Велеса сягають від 3 до 7 кг.
Під час незвичної екскурсії виноградником дегустувала ягоди: солодкі, кислуваті та з мускатним смаком; круглі, видовжені та конусоподібні; янтарного, зеленого, синього, фіолетового та рожевого відтінків... Поцікавилася у Ярослава, скільки ж коштують сортові саджанці. Й дізналася, що залежно від новизни сорту ціна коливається від кількох десятків гривень до сотень, а то й тисяч.
Навесні до унікальної в області колекції винограду, що нараховує 50 сортів, додалися ще сім нових: Пам’яті вчителя, Сенсація, Лорано, Мускат Дієвський, Софія, Ландиш і Сенатор.

Усі при роботі

Саджанці Ярослав купує разом зі своєю дружиною Оксаною. Удвох закладають ряди, висаджують кущі, доглядають. Оксана більше уваги приділяє прополці, чоловік відповідає за формування виноградних кущів. Як з’ясувалося, це дуже копітка, відповідальна праця, що потребує неабияких знань і умінь. Інформацію Ярослав черпає від колег, любителів-виноградарів та на форумах в Інтернеті.
Хімію Ярослав і Оксана використовують лише раз — у квітні, коли бруньки ще не досягли 2 см. Решта засобів підживлення, захисту від хвороб та шкідників зводиться до рослинних препаратів на основі полину, часнику, цибулі тощо. Широко застосовується настій із деревного попелу.
Варто зазначити, що подружжя Яковців не сидить удома. Ярослав працює електромонтером у районі електричних мереж, Оксана — медична сестра хірургічного відділення центральної районної лікарні. У них підростає дворічна донечка Ангелінка. До речі, дівчинка із задоволенням допомагала татові під час екскурсії: підбігала до кожного кущика, показувала великі грона і позувала перед фотооб’єктивом.
А живуть Яковці разом із Оксаниною мамою — щирою і привітною Наталією Володимирівною, яка для дітей — не лише любляча, турботлива ненька, а й найперша порадниця, помічниця і няня для внученьки. Вона підтримала їх, коли закладали виноградник, підтримує і в подальших намірах трудитися на землі та прикрашати її плодами своєї праці.
Оскільки родичів у Яковців багато, то половина зібраного винограду роздається братам, сестрам, племінникам. Ярослав, Оксана, Наталія Володимирівна люблять робити такі приємності близьким людям. А ще вони хочуть, щоб виноградарством займалися й інші. Оксану іноді можна побачити з саджанцями чи кошиком спілого винограду на ринках селища. Покупці часто запитують у симпатичної чорнявки, звідки привезено товар, і коли чують, що все вирощено у Сосниці, не вірять.

Малина, ожина, інжир і гранат...

Окрім винограду росте на присадибній ділянці Яковців і плодоносить до пізньої осені малина десяти ремонтантних сортів. Як і виноград, вона посаджена рядочками і має опору для стебла. Тут же я вперше побачила й сортову ожину, темно-сині ягоди якої були завбільшки з півпальця. З одного дворічного куща господарі збирають по два-три відра!
— До лісу по малину й ожину ми ніколи не ходимо, — зізнається Ярослав. — Вийшов із хати — і смакуй досхочу. А ще я експериментую з інжиром. Чекаю, коли достигнуть плоди, щоб дізнатися, чи варто продовжувати експеримент далі. На наступний рік запланував посадити банан, гранат, ківі. Принаймні нектарин у мене добре прижився на абрикосі. Щодо самих абрикосів, то їхні плоди виростають не менші за персики й дуже смачні. Є ще гарні сорти слив, груш, яблук. А на подвір’ї й біля хати — квіти.
Щоб утримувати в порядку виноградник, ягідники та сад, потрібні час і праця. Щодня о п’ятій ранку, до роботи, Ярослав обходить свої володіння, обрізує непотрібні пагони та листя, а після роботи знову повертається до кущиків та деревець, здійснюючи за добу до тисячі різних операцій. Дружина і теща від нього не відстають.
На запитання, з чого ж почалося захоплення виноградарством та садівництвом, Ярослав відповів: «Я ще з дитинства любив виноград. Але перші свої дев’ять кущів посадив уже у дорослому віці, перед самим одруженням, на батьківськім обійсті у Загребеллі. Вони гарно прийнялися, це й додало снаги. Потім моє захоплення передалося й дружині. А ще з рослинами, як із людьми, потрібно розмовляти, хвалити їх і постійно про них піклуватися, тоді й матимеш результат».
Прощаючись із Ярославом, Оксаною, Наталією Володимирівною і Ангелінкою, подумала: ми часто називаємо митцями людей, які у своїй творчості талановито використовують художні засоби, але робота хорошого виноградаря і садівника — теж мистецтво! Мистецтво враховувати всі природні чинники, знатися на хворобах і шкідниках, сучасних технологіях вирощування і потребах кожної рослини, мати досвід та інтуїцію, бути відданим обраній справі...

Валентина ТРЕЙТЯЧЕНКО.
Фото автора.

Чернігівська область.