Минулих вихідних сотні тисяч людей уже вкотре вийшли на вулиці Барселони з вимогою звільнити ув’язнених каталонських політиків (на знімку). Дві основні групи прихильників незалежності Каталонії організували марш під гаслом «Свободу політичним в’язням». Люди прийшли з прапорами регіону, а також із жовтими стрічками на лацканах — символом підтримки політв’язнів, пише  El Pais. За офіційними даними, в мітингу взяли участь 750 тисяч осіб.

У неділю вперше від проголошення незалежності Каталонії до Барселони приїхав прем’єр-міністр Іспанії Маріано Рахой для демонстрації підтримки власної Народної партії перед достроковими регіональними виборами 21 грудня. Він закликав «мовчазну більшість», яка виступає за єдність країни, високою явкою продемонструвати свою позицію на грудневому голосуванні. У рамках візиту закликав компанії Каталонії не виводити бізнес із регіону. Відомо, що каталонська криза вже змусила понад 2 тисячі компаній перереєструвати свій бізнес в інших частинах країни.
Тим часом відсторонений лідер Каталонії Карлес Пучдемон, який наразі перебуває у Бельгії, заявив, що він завжди виступав за домовленості з Мадридом щодо автономного статусу Каталонії, але саме дії центральної влади підштовхнули каталонців до незалежності. Про це він сказав у інтерв’ю бельгійському виданню Le Soir. Пучдемон наголосив, що готовий прийняти реальність інших відносин з Іспанією. На запитання: «Чи є можливим інше вирішення ситуації, окрім незалежності?» каталонський лідер відповів ствердно.

Фото з відкритих джерел.