У Міжнародний день недоношених дітей, який за ініціативи Європейського фонду турботи про новонароджених пацієнтів відзначається 17 листопада, у Житомирському обласному перинатальному центрі було людно. Медики привітали матерів, які перебували зі своїми крихітками у відділенні постінтенсивного догляду та виходжування новонароджених, подарували подушки для годування малюків. Крім того, батьки немовлят отримали від спонсорів гігієнічні засоби.

Фото прес-служби управління охорони здоров’я ОДА.

За інформацією медиків, за 10 місяців цього року в Житомирському обласному перинатальному центрі народилося 225 недоношених діток (10% від загальної кількості). Із них 14 малюків з’явилися на світ з вагою до 1 кг, 31 дитина — з вагою від 1 до 1,5 кг. Крім того, цьогоріч серед передчасно народжених дітей 3 трійнят та 29 двійнят.
За статистикою, щороку приблизно 15 мільйонів дітей у світі народжуються недоношеними.
— Крихіток вагою від 500 грамів виходжують у відділенні постінтенсивного догляду. Розраховане воно на 15 ліжко-місць, нині тут перебуває 16 дітей. У відділенні є спеціальна апаратура, яка допомагає стежити за частотою дихання, серцебиттям, за насиченістю крові киснем. Тобто у нас є все: від кюветів до грілок, на яких можна виходжувати недоношених діток, — розповідає завідувачка відділення постінтенсивного догляду та виходжування новонароджених Житомирського перинатального центру Майя Смоляр.
У Міжнародний день недоношених дітей до перинатального центру завітали мами таких малюків, щоб зустрітися із медперсоналом, укотре подякувати та поділитися своїми історіями.
Цікаво, що величезна кількість видатних людей народилися недоношеними і досягли неймовірних успіхів, незважаючи на їхній складний життєвий старт. Серед них Наполеон, Ісаак Ньютон і Альберт Ейнштейн.

Оксана ЛУК’ЯНЕНКО.

Житомир.