Стан підготовки законопроектів у рамках імплементації Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом обговорили під час спільного засідання Комітетів Верховної Ради України з питань європейської інтеграції та транспорту.
Голова підкомітету з питань регіонального та транскордонного співробітництва між Україною та країнами ЄС Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Оксана Юринець наголосила: подібне залучення двох комітетів є хорошим прикладом для того, щоб сфокусуватися на євроінтеграційних прагненнях України.
За її словами, саме модернізація транспортної інфраструктури та покращення сервісних послуг можуть якнайшвидше надати можливість для українських громадян відчути переваги від поглиблення співпраці з ЄС не на словах, а в повсякденному житті. Присутні погодилися, що переговори з європейською стороною про збільшення експортних квот матимуть результат лише у випадку, якщо буде як і чим перевозити продукцію.
Пролунала і певна критика на адресу Міністерства інфраструктури від народних депутатів. Вони наголосили, що комплексні та галузеві проекти законів має розробляти та подавати профільне міністерство, з огляду на важливість реалізації державної політики.
У свою чергу глава представництва ЄС в Україні пан Хюг Мінгареллі у своїй промові зосередився на важливості злагодженої координації між виконавчою та законодавчою гілками влади у процесі підготовки та погодження важливих законопроектів, а також запевнив у всебічному сприянні цьому процесу.
Міністр інфраструктури Володимир Омелян наголосив на повній відповідності нещодавно внесених проектів законів до Верховної Ради праву ЄС, зокрема в рамках наших зобов’язань відповідно до Угоди про асоціацію. Однак під час обговорення законопроекту «Про внутрішній водний транспорт» (№ 2475а) виявилось, що, незважаючи на євроінтеграційне спрямування, зазначений документ не повною мірою враховує необхідні норми, які містяться в європейських директивах.
За підсумками засідання Комітет з питань транспорту прийняв рішення рекомендувати Кабінету Міністрів забезпечити виконання планів імплементації директив та регламентів, вказаних в Угоді про асоціацію, які ще не знайшли свого відображення в уже поданих законопроектах. А також супроводжувати урядові проекти законів висновками про відповідність праву ЄС, зокрема в рамках зобов’язань відповідно до Угоди про асоціацію.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.