Допоки політики від влади та опозиції домовляються між собою про стратегічні цілі, на Майдані й надалі вирує своє, немов паралельне від усього світу, життя. Загалом ситуація спокійна, але вряди-годи протестувальники мобілізуються і влаштовують різноманітні акції, походи, пікетування, щоб розім’ятися та нагадати про себе і свої вимоги.

Учора колона мітингувальників близько опівдня пройшлася центром столиці з нагоди оголошеного опозицією попереджувального страйку. Провести його закликав «УДАР», до цієї ініціативи також приєдналися «Батьківщина» і «Свобода». Вимоги незмінні: повернення до Конституції 2004 року, формування технічного уряду, розквартирування МВС у місцях базування та покарання винних у катуванні людей. Декілька сотень активістів тримали в руках плакати з написом «Загальнонаціональний страйк», державні та партійні прапори, скандуючи «Київ вставай — роботу зупиняй!», «Банду — геть» та інші традиційні «революційні» гасла. Щоправда, до ходи із закликами до страйку не приєдналися не лише кияни із офісів у центрі столиці, а й багато самих майданівців, більшість яких просто мовчки спостерігали за колоною.

За словами голови страйкового комітету Юрія Крикунова, котрий очолював колону демонстрантів, страйкоми організовано в десяти районах Києва, і вони також провели акції. Зокрема, відбулося пікетування райдержадміністрації Шевченківського району, одну годину — з 11-ї до 12.00 — не працював Троєщинський ринок, а біля стадіону «Олімпійський» відбувся тематичний флешмоб. «Ми дуже сподіваємося, що влада одумається і повернеться до діалогу, щоб розв’язати цей конфлікт мирним ненасильницьким шляхом», — сказав Ю. Крикунов.

Учора також відбулося пікетування громадськими активістами та журналістами Національної ради з питань телебачення і радіомовлення та Національного радіо (на знімку). Учасники акції вимагали припинити необ’єктивне висвітлення політичних процесів у країні, олігархічну монополізацію ефіру, практику відмови у видачі ліцензій незалежним ЗМІ та запровадження цензури в українському телеефірі. Голова Нацради з питань телебачення і радіомовлення Володимир Манжосов після переговорів з народними депутатами від опозиції вийшов до учасників пікету. Він подякував пікетувальникам «за прояв громадянської активності» і повідомив, що домовилися з депутатами про те, що порушені питання будуть розглянуті Нацрадою так, як того вимагає закон. Відповідь чиновника, звісно, не вдовольнила мітингувальників, за що на його адресу полетіли гнівні вигуки «Ганьба».

Водночас природа і тепла погода вносять свої корективи на Майдані. Барикади, зведені з мішків зі снігом, поступово тануть і осідають, тож для протестувальників з’явилася нова робота: зводити нові барикади вже з мішків із піску та будівельного сміття, яке скріплятиме «конструкцію». Скажімо, барикади на вулиці Інститутській біля станції метро «Хрещатик» «розтанули» майже на метр і нині не перевищують двох метрів.

Тим часом в урядовому кварталі на Грушевського, який досі охороняється щільним «кільцем» силовиків, розростається так звана «Алея слави спецназу». На похилих пагорбах Маріїнського парку, навпроти Кабміну, виклали багато дощок із показниками відстані до різних міст України та вирізьбленими написами на підтримку бійців «Беркуту» та інших спецпризначенців: «Нас не палили — нас як сталь загартовували вогнем», «Донбас ніхто не ставив на коліна і нікому поставити не дано», «Ні кроку назад! Ні кроку на місці! Тільки вперед! Тільки всі разом!», «Беркут, Беркут, ти могутній, ти ганяєш стаї су...» та інші. Або ж навіть і таке: плакат із зображенням дівчини з гаслом в руках «Вийду заміж за беркутівця, який перейде на сторону народу» (таку акцію влаштували активістки Майдану перед кордоном силовиків, які охороняють адміністрацію Президента на Банковій), а під ним напис — «Весілля не буде. Розмріялась дурненька». А на місці недавніх «бойових дій» — на межі між урядовим кварталом та Європейською площею, біля стадіону «Динамо», на одному із згорілих авто встановили розмальоване жовто-блакитними фарбами піаніно, на якому можуть усі охочі зіграти революційні прелюди або й «Собачий вальс».

Прокуратура Київської області:

«Якщо до 17 лютого не будуть звільнені захоплені будівлі органів влади та розблоковані транспортні магістралі по всій країні, амністія застосована не буде. Тільки повне виконання всіх передбачених законом вимог запустить механізм амністії. В іншому випадку закон втратить свою чинність і правоохоронні органи Київської області будуть діяти згідно з Кримінальним та Кримінальним процесуальним кодексами України. Тобто розпочаті кримінальні провадження будуть розслідуватись, а винні особи нестимуть кримінальну відповідальність за вчинені злочини. Щодо подальшої долі активістів, які є підозрюваними у кримінальних провадженнях, розпочатих внаслідок масових заворушень, то злочини, в здійсненні яких вони обвинувачуються, це тяжкі злочини. І покарання за них передбачає тривалі терміни відбування покарання».

Вимоги протестувальників виголошує народний депутат Ігор Мірошниченко («Свобода»).

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.