Під час 37-го засідання Ради міністрів ОЧЕС презентовано звіт діяльності Парламентської асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва (ПАЧЕС) у другому півріччі 2017 року. Протягом цього періоду в організації головувала Україна.

Звіт мав увійти до підсумкового документа Ради міністрів, однак представники Російської Федерації намагалися заблокувати його схвалення. Про це повідомила заступник Голови ПАЧЕС, голова української делегації Людмила Денісова.

 

Генеральний секретар ПАЧЕС Асаф Гаджієв і Людмила Денісова під час 37-го засідання Ради міністрів закордонних справ країн—членів ОЧЕС.

Фото зі сторінки Людмили Денісової у Фейсбуці.

«Росіяни погрожували скористатися правом вето і заблокувати схвалення всього документа, якщо звіт ПАЧЕС буде враховано, — сказала вона. — Підставою для таких дій вони назвали необхідність детально вивчити звіт, оскільки їх делегацію не запросили на засідання Генеральної Асамблеї до Києва. Змушена була взяти слово і детально пояснити присутнім регламент роботи ПАЧЕС, відповідно до якого Україна не повинна запрошувати до себе представників країни-агресора, та наполягти на необхідності схвалення звіту».

За словами парламентарія, Росія своїми діями могла заблокувати подальшу процесуальну діяльність країн Чорноморського регіону в рамках ЧЕС. Шляхом дискусії, під час якої Україну підтримала більшість делегацій країн—членів ОЧЕС, звіт ПАЧЕС було враховано в підсумковому документі засідання Ради міністрів закордонних справ. «Зрозуміло, що росіянам не дає спокою ухвалена на 50-му засіданні Генеральної Асамблеї ПАЧЕС Декларація з нагоди 25-ї річниці організації, де під час голосування було враховано поправку України», — резюмувала Людмила Денісова.

Нагадаємо, ПАЧЕС було задекларовано, що конфлікти в Чорноморському регіоні необхідно розв’язати на підставі повної поваги до територіальної цілісності, незалежності та суверенітету держав—членів ОЧЕС. «Заявляємо, що необхідно сприяти відновленню територіальної цілісності держав ЧЕС, визнаних міжнародними організаціями, такими як ООН, ОБСЄ, ПАРЄ, ЄП, як незаконно анексованих», — наголошується в Декларації.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.