Родину Антоніни та Юрія ОРОБЦІВ добре знають не лише у Черкасах. Випускники математичного факультету університету і завзяті фізкультурники, Тоня та Юрій виростили двійнят — сина та доньку — розумними, доброзичливими, зібраними і також закоханими, як і вони, у спорт. Максим — магістр із менеджменту — став чотириразовим чемпіоном світу серед юніорів із фітнесу, майстром спорту міжнародного класу, одним із кращих хореографів України із сучасних танців! Оксана — випускниця факультету іноземних мов Черкаського університету — чемпіонка світу з фітнесу 2017-го, заслужений майстер спорту України!

Напередодні свята всі члени родини — у роз’їздах, на змаганнях, фестивалях. Нам вдалося поспілкуватися з батьком чемпіонів Юрієм Оробцем, котрий також збирався у мандрівку до Карпат.
— Юрію Григоровичу, як вдалося вам із дружиною виховати таких спортивних, цілеспрямованих, наполегливих дітей?
— Завдяки батьківській праці, постійному спілкуванню із сином та донькою. З п’ятирічного віку я щодня займався з дітьми фізкультурою. Піднімалися ми о шостій годині ранку, робили пробіжки, зарядку, потім діти снідали і йшли до школи. Спочатку, звичайно, дітлахам було нелегко вставати рано-вранці. Але згодом це стало їх стилем життя. Дисциплінували Максима та Оксану й заняття у студії фітнесу, яку створила і ось уже двадцять років очолює моя дружина. Батьківський приклад та турбота, поєднання навчання зі спортом і танцями виховали дітей гармонійними людьми.
— Ви відомий поборник здорового способу життя, активіст громадського руху «Твереза Україна». Ваша сім’я не вживає алкоголь. Але ж на Новий рік можна келих шампанського?
— Ні. У нас з такої нагоди — домашній сік, узвар та джерельна вода. А ще — фрукти, десерт. Для чого опівночі, хоч це і свято, наїдатися холодцю і напиватися?! Зустрічати Новий рік треба тверезо й ставити нові цілі. До речі, усього від ста грамів шампанського гине дві тисячі нервових клітин! Кров гусне, утворюються еритроцитні тромби. Потім люди дивуються — звідки в мене болячки...
— Але ж алкоголь — не чужа нашому організму речовина, він виробляє його й сам. Кажуть, до одного міліграма на літр крові. «Для настрою», для психологічного захисту при стресі. Також ендогенний спирт бере участь у роботі клітин, утворенні гормонів...
— Наш організм багато чого виробляє — наприклад, соляну кислоту. Але це не означає, що на Новий рік треба перехилити сто грамів соляної кислоти. Організм синтезує алкоголь у мікродозах. Якщо ж людина починає поглинати цю речовину ззовні, то її внутрішнє продукування порушується. Так, келих шампанського знижує вироблення етилового спирту на 20 відсотків на 30 днів. Як наслідок — погіршення настрою, дратівливість, стомлюваність. Тоді людина стає залежною від зовнішніх доз. Особливо якщо п’є часто...
— Часто, бо ось у нас як почнуться свята — і... до Масниці.
— А ще врахуйте, що алкоголь тримається у мозку до 45 діб, а в жінок навіть до 90. Імунітет падає, мозок, печінка, нирки зморщуються... Тож при цьому тост «За здоров’я!» звучить недоречно.
— Але ж, скаже читач, у наших традиціях — де велике свято, там і чарчина...
— Насправді вино та горілку нам завезли «добрі» сусіди. Стародавні українці не вживали спиртного. Зараз давня традиція потроху відроджується: тверезі весілля, тверезі дні народження, тверезий Новий рік. Я був на такому весіллі у Львові. Всі прийшли у вишиванках, на столах смачні натуральні страви, корисні неалкогольні напої. Зібралося із сотню гостей. Співали. Танцювали. Забави були, і до другої ночі не розходилися, бо було радісно, весело. Уже в тої пари двоє здорових, розумних діток...

Розмовляли Лариса СОКОЛОВСЬКА та Лідія ЛІСОВА.
Фото з сімейного альбому.

Черкаси.