Сьогодні представники болгарської діаспори, які проживають в Одеській області, вшанували пам’ять відомого болгарського поета, публіциста й революціонера, національного героя Болгарії Христо Ботева.
З нагоди 170-ї річниці від дня народження поета-революціонера Всеукраїнський центр болгарської культури й Одеське болгарське дружество поклали квіти до меморіальної дошки, присвяченої Христо Ботеву, на будинку по вул. Новосільського, 93, у якому за часів Російської імперії була 2-га чоловіча гімназія, де він вчився.
Христо Ботев народився в г. Калофер (Болгарія) 6 січня 1848 року. Восени 1863 року на стипендію Болгарського дружества вступив до 2-ї Одеської гімназії. Вчився у Новоросійському університеті. Був учителем у селі Задунаївка (нині Арцизький район Одещини). Перший свій твір «Майце сі» («Моїй мамі») написав в Одесі. Один із найпопулярніших його віршів — балада «Хаджі Димитр».
Через свою промову проти турецького поневолення, виголошену в рідному місті Калофер, в 1867 році змушений був емігрувати до Румунії.  Примкнув до об’єднань болгарської еміграції в Бухаресті, познайомився і подружився з багатьма іншими революціонерами, увійшов до Болгарського центрального революційного комітету. Активно сприяв створенню у Болгарії осередків комітету на місцях. З 1871 року видавав газету «Слово болгарських емігрантів». Христо Ботев брав активну участь у Квітневому повстанні 1876 року з визволення Болгарії від османського ярма. На чолі дружини з 200 сподвижників висадився у Болгарії, брав участь у боях з турецькими військами. Загинув біля гори Враца 2 червня 1876 року у віці 28 років.
Його називають генієм болгарської поезії. Хоча він написав лише два десятки віршів, але вони були, як спалах блискавки, являли собою сплав душевної сили й краси. Більшість із них стали народними піснями.
У 1885 році 2 червня було оголошено у Болгарії святом — Днем Ботева. О 12-й годині цього дня щороку гудком сирен вшановується пам’ять тих, хто загинув за незалежність Болгарії.

Одеса.