Василь Вишиваний – це ім’я мало кому відоме в Україні. Тим не менш, воно варте уваги в контексті любові представників інших національностей до України. Річ утім, що під псевдо «Василь Вишиваний» крився нащадок елітної австрійської династії Вільгельм Габсбург, котрий очолив загін січових стрільців і став героєм українського визвольного руху. Він добре вивчив українську мову, прихильно ставився до українців, як військовик відстоював землі української держави, як дипломат лобіював інтереси України в Австро-Угорщині. І під час національно-визвольних змагань 1914–1920 років, і пізніше, коли довелося перебувати в підпіллі. Такої національної позиції йому не пробачила радянська влада. У 1947 році Василя Вишиваного було заарештовано у Львові і страчено в тюремних казематах.

 

На знімку:

 

ось таким стилізованим на обкладинці книги
постає перед сучасниками
світлий образ Василя Вишиваного,
австрійського ерцгерцога Вільгельма.

 

Віднедавна ім’я та доля Василя Вишиваного стали ближчими для сучасної України – завдяки роману «Охайні прописи ерцгерцога Вільгельма», який написала письменниця зі Львова Наталка Сняданко.

 

Про історію написання цієї книги, як, власне, і про її головного героя, Наталка Сняданко розповіла у Рівному під час презентації книги:

 

– Декілька років тому до мене звернувся австрійський режисер, який вирішив знімати в Україні документальний фільм про Вишиваного. Я допомагала йому з перекладами і почала детально перечитувати матеріали, пов’язані з персонажем, в тому числі й монографію історика Тімоті Снайдера «Червоний князь». Поруч з іншими цікавинками виявила, що, як не дивно, художньої прози про Василя Вишиваного немає. Відтак стало якось шкода, що тут стільки можливостей – і на книгу, і на фільм… Ось так і почав народжуватися роман.

 

Книга цікава ще й тим, що у ній існує співвідношення історичної правди та домислу. Отож, події до 1947 року є історично правдивими, взятими з архівів, а після 1947 року, в якому Вільгельма Габсбурга розстріляли, вони на сторінках книги наповнилися художнім домислом. Відповідно герой опиняється в радянському Львові, одружується, виховує сина й онуку, разом із дружиною пробує навіть пристосуватися до нової суворої дійсності, але змиритися з тим, що діється, ніяк не може. А чим завершується сюжет, знатиме той, хто прочитає роман.

 

Євген ЦИМБАЛЮК.

Фото автора.

 

Млинів Рівненської області.

 

Голос України