На Вінниччині зупинили виробництво паливних брикетів із соломи. Недороге, екологічно чисте, калорійне паливо, що відповідає євро-стандартам, лежить на складах. І це взимку... Чому?

Оператор брикетної установки агрофірми «Світанок» Микола Яцюк:
«Товщину і довжину брикету можна регулювати,
одна така брикетина важить півтора кілограма».

Тільки у двох сільгосппідприємствах області є лінії з виготовлення паливних брикетів із соломи. Два роки тому їх виробництво освоїли в агрофірмі «Світанок» Козятинського району, а нинішнього літа — у фермерському господарстві «Вищеольчедаївське» Мурованокуриловецького району. В обох господарствах встановили обладнання іноземного виробництва.
Паливні брикети можна спалювати у великих котельнях і малих котлах, грубках, печах. Для цього не потрібне спеціальне устаткування. Горять вони довше, ніж дрова. Приблизно так, як вугілля, тліючи, віддають тепло. Горять рівномірно, висота полум’я не перевищує одного сантиметра. Як стверджують керівники названих господарств, опалювати ними приміщення дешевше, ніж електрикою, газом або дровами. Під час спалювання не поширюється неприємний запах, майже не димлять, не стріляють і не іскрять, не утворюють кіптяви та чадного газу.
Здавалося б, за таким паливом мала б стояти черга покупців. Але ж ні — склади в обох підприємствах переповнені, а технологічні лінії зупинено.

Коли поляки побачили, що спалюємо солому, за голову схопилися

Керівник агрофірми «Світанок» досвідчений господарник Микола Мельник у розмові з кореспондентом «Голосу України» зізнався: не міг подумати, що виникнуть проблеми з реалізацією. Перед тим, як узятися за нову справу, вивчили досвід поляків. Коли представники польської делегації під час перебування у «Світанку» побачили, як приорюють і спалюють солому, її керівник за голову схопився. Запросив приїхати і подивитися, що можна робити із соломи.
Приблизно 40 відсотків потреб у паливі в Познані забезпечується за рахунок паливних брикетів із соломи. Це місто таке само, як Вінниця.
— У нас не вірять, що соломою можна нагрітися, — продовжує Микола Мельник. — А дарма. Ми використовуємо брикети для роботи зерносушарок. Інші платять у таких випадках за дорогий газ.
Співрозмовник уточнив, що він у себе вдома одразу випробував брикети із соломи. На власному прикладі переконався в ефективності такого палива.
— Ми вже експериментували, — каже Микола Мельник. — До пшеничної соломи додавали стебла сої, ріпаку. Брикети виходять з вищою щільністю, ніж із самої соломи. Збільшується їх тепловіддача. І процес горіння триває довше.
Керівник господарства разом зі своїми помічниками вивчають можливість експортувати нову продукцію. За кордоном вона значно дорожча. І попит має більший.

І опалюю, і худобу годують

Володимир Дмитрук, керівник ФГ «Вищеольчедаївське», також опалює свій будинок брикетами із соломи. Мурованокуриловецький район — один із тих, де немає газопроводів. Вугілля, дрова щороку дорожчають. Солома є кожного літа, а дерево треба чекати, поки виросте, не рік і не два. Так розмірковує Володимир Дмитрук.
— Наші брикети купують деякі заклади соціальної сфери, — каже він. — Є люди, які беруть, щоб опалювати свої будинки. Однак значного попиту не відчувається. З літа продали 75 тонн. Ще двісті тонн лежить на складі. Установка може працювати в декілька змін. Але ми взагалі її зупинили. Склад переповнений.
Для технологічної лінії з виготовлення брикетів у господарстві збудували окреме приміщення. Розташували його поруч із залізничною станцією. У разі потреби можна відправляти паливо залізницею.
— Такі брикети можуть бути ще й кормами для худоби, — наголошує співрозмовник. — Узимку господарі згодовують солому. Подрібнюють на січку і додають до раціону. Брикети із соломи достатньо залити гарячою водою — й утворюється гарний корм. Ми перевірили: худоба вилизує відро до самого дна.

Економія — ешелон вугілля із 50 вагонів

Ситуацію коментує перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій ГИЖКО:
«Три мільйони тонн соломи залишається на полях області щороку після жнив. Це без урахування тієї кількості, що її використовують для потреб тваринництва. Якби її переробити на паливні брикети, можна було б зекономити понад три тисячі тонн висококалорійного вугілля.
Кожна нова справа потребує часу для того, щоб люди, по-перше, дізналися про неї; по-друге, перевірили її на практиці. Ми рекомендували обом виробникам брати участь у тендерних торгах через систему «Прозоро». Бо це можливість забезпечити заклади соціальної сфери новим видом палива. Наше завдання — перевести на альтернативні джерела енергії всі бюджетні організації й установи.
Це не лише бізнесовий, а й екологічний проект. Ми проводимо просвітницьку роботу, щоб не спалювали пожнивні рештки. Адже це шкода для екології: забруднення повітря, руйнування екосистем рослинного і тваринного світу, зниження родючості ґрунту».

Віктор СКРИПНИК.
Фото надано автором.

Вінницька область.

 

ЦИФРИ

Загалом із початку виробництва продали приблизно 200 тонн брикетів. Ще понад сто тонн лежать на складі, розфасовані в мішки вагою по 25 кілограмів. Соломи припасли для роботи на два роки наперед. Сировина має вистояти десь рік, тоді її простіше пресувати.