За даними Європейської комісії, Україна повністю вибрала квоти на безмитний експорт пшениці й кукурудзи до країн ЄС, надані на 2018 рік. Нагадаємо, по пшениці для нашої держави основні щорічні квоти становили 970 тисяч тонн, для кукурудзи — 500 тисяч, додаткові  відповідно 65 тисяч і 625 тисяч тонн.
Загалом, згідно з даними ДФС, з початку нинішнього маркетингового року (з липня 2017-го) ми поставили на зовнішні ринки 22,143 млн тонн зернових культур. Зокрема, пшениці експортували понад 11,63 млн, ячменю — 3,8 млн, кукурудзи — майже 6,64 млн, жита — 13,2 тисячі тонн. Крім того, відвантаження українського борошна з початку сезону досягли 251 тисячі тонн.
А от в Південній Азії Україна, схоже, послабить свої позиції. Так, зазначають в «АПК-Інформ», за підсумками минулого маркетингового року Індія посідала лідируючу позицію в списку імпортерів нашої пшениці — придбала її 2,9 млн тонн, що становить 49% загального обсягу закупівель цією країною. За підсумками першої половини поточного сезону цей торговельний партнер перебуває вже на восьмому місці. Поставки туди пшениці не набагато перевищують 500 тисяч тонн — п’ята частина від прогнозованого імпорту в цю країну за підсумками сезону.
Експерти зазначають, що, згідно із січневими оцінками Мінсільгоспу США, загальний обсяг імпорту пшениці Індією за підсумками 2017/18 маркетингового року значно скоротиться, становитиме лише 2,5 млн тонн. Це в 2,4 разу менше від показника попереднього сезону (5,9 млн тонн) і спричинено збільшенням внутрішнього виробництва зернової культури (на 13%), а також підвищенням імпортного мита (до 20%).
З урахуванням зазначених чинників, аналітики прогнозують, що в другій половині сезону поставки нашої пшениці до Індії планомірно скорочуватимуться і матимуть ситуативний характер. Своєю чергою, зниження попиту з боку ключового покупця тисне на ціни в цьому сегменті.