Україна отримає наступний транш кредиту Міжнародного валютного фонду в розмірі майже 1,9 млрд доларів протягом 2018 року. Так вважають у міжнародному рейтинговому агентстві Fitch Ratings. «Постійна взаємодія з МВФ та іншими міжнародними партнерами залишається ключовою для забезпечення доступу України до офіційного і зовнішнього фінансування для обслуговування держборгу в 2020—2021 роках», — йдеться у повідомленні.
Також у Fitch зазначили, що висунення чинного керівника Національного банку Якова Смолія на цю посаду на постійній основі має знизити невизначеність щодо стійкості і незалежності політики регулятора. За оцінками агентства, підвищення Нацбанком облікової ставки свідчить про те, що регулятор, як і раніше, зосереджений на стійкому зниженні інфляції в рамках запланованого переходу до таргетування інфляції.
Нагадаємо, співпраця з МВФ цього року для України має стратегічний характер через те, що на 2018—2019 роки припадають пікові виплати за зовнішніми борговими зобов’язаннями — за даними НБУ, понад 10 млрд доларів. Україна з 2015 року реалізує з МВФ 4-річну програму розширеного фінансування (EFF), у рамках якої розраховує отримати майже 17 млрд доларів. 2015-го за цією програмою Київ отримав два транші — 5 млрд доларів у березні та 1,7 млрд доларів у серпні. У вересні 2016 року фонд виділив 1 млрд доларів. Водночас Нацбанк виступив за початок нової програми МВФ для України з 2019 року. У НБУ розраховують, що 2018 року Україна зможе залучити ще 3,5 млрд доларів від МВФ. У фонді відповіли, що для продовження співпраці Україна має ухвалити закон про приватизацію (що вже зроблено), створити антикорупційний суд, урегулювати питання із цінами на газ і провести земельну реформу.