У під’їздах чотирьох багатоповерхівок Вінниці протягом січня нинішнього року замінили дерев’яні вікна на нові. Роботи продовжують ще у трьох будинках — одній п’ятиповерхівці і двох дев’ятиповерхівках.

Така само робота відбувалась торік. Протягом 2017-го віконні блоки замінили майже в півсотні багатоквартирних помешкань обласного центру. «Сучасні віконні блоки порівняно зі старими, дерев’яними, не залишають щілин, через які втрачається тепло, — каже директор департаменту житлового господарства Вінницької міськради Роман Фурман. — Це очевидно. Питання в іншому — як зацікавити мешканців дбати про утеплення свого будинку».

Упродовж п’яти років у Вінниці діє програма утеплення житлового фонду, затверджена депутатами міськради. Влада запропонувала містянам механізм співфінансування робіт: 70 відсотків їх вартості оплачує місто, решту коштів надають мешканці будинку з власних заощаджень. Документ передбачає ще один вид робіт — утеплення стін житлового фонду. Торік «одягли» 24 багатоповерхівки. Під час виконання цих робіт запропоновано ще гнучкішу систему знижок. Якщо мешканці погоджуються на утеплення одного під’їзду, влада компенсує ті самі 70 відсотків витрат. У разі утеплення одразу всього будинку витрати розподіляються 75 х 25 відсотків. Можна утеплювати ще меншу конструкцію — стояк у під’їзді, тоді з бюджету заплатять 65 відсотків, мешканцям доведеться викласти 35 відсотків від загальної суми. Торік у місті над Бугом утеплили 28 житлових будинків. У таких будинках економія на оплаті за опалення становить приблизно 4—5 гривень на квадратному метрі. Цю інформацію повідомив керівник одного з об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) міста.

Ще один вид пільг надають ОСББ. У таких будинках один із видів капітальних ремонтних робіт виконують цілком за кошти бюджету. Як пояснили в міськраді, зроблено це з метою стимуляції до створення нових об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.

Вінниця.