Об’єднання створено на базі двох груп у мережі «Вконтакті». «25 січня «Правий сектор» опублікував в Інтернеті листівку із закликом «Донецьк, вставай!», по країні відбувалися захоплення адмінбудівель. Щоб не допустити заворушень у місті, створили свою групу», — розповідає активіст руху Сергій Гунченко. Учасники «Оборони» передали свої контакти міліції, щоб допомагати на масових акціях, і тепер, можливо, створять дружину для охорони порядку в місті.
Перша вулична акція «Оборони Донецька» пройшла 8 лютого, учасники руху зібралися біля обласної прокуратури. Заздалегідь було відомо, що на тому ж місці й в той само час Донецька обласна організація ВО «Батьківщина» планує вшанувати пам’ять загиблих у Києві протестувальників. Учасники Антимайдану зірвали акцію опозиціонерів — вони просто прогнали своїх опонентів.
«Оборона Донецька» заперечує участь в агресивному розгоні мітингу. «Наші люди не брали участі в бійках, це було обумовлено заздалегідь», — заявляє активіст «Оборони Донецька» Леонід Денисенко. Учасники руху прийшли на акцію з плакатами «Донецьк за порядок!», «Беркут — наша гордість» і транспарантом «Вони знищують Донбас» з фотографіями активістів донецького Майдану.
Наразі у групах «Оборони Донецька» понад 1000 людей, рух ще не зареєстрований офіційно. У планах об’єднання — круглий стіл із представниками Євромайдану та різних партій. Леонід Денисенко зізнається: «У нас поки що немає чіткої організації, є лише кістяк активістів. Ми — неполітична організація. Надалі братимемо участь у суботниках, озелененні міста».
Знак руху — так звана «георгіївська стрічка». Сергій Гунченко коментує: «По всій Україні ця стрічка — знак Антимайдану. Ми знаємо її історію після Великої Вітчизняної війни, і цього нам досить. Для нас це — символ перемоги над фашизмом, знак мирного народу. Ми не нападали на активістів Євромайдану. Обороняти Донецьк будемо мирними методами».
Донецьк.