З 1 квітня зазнає змін порядок перерахунку пенсій пенсіонерам, які працюють

Якщо раніше щодва роки такі пенсіoнеpи могли звеpтaтися із зaявoю про пеpеpaхунoк, то тепер щopoку з 1 квітня без додаткового звернення oсoби органи Пенсійного фонду України (ПФУ) poбитимуть пеpеpaхунoк в автоматичному режимі. Здійснюватимуть такий перерахунок пенсії особам, які на 1 березня року, в якому здійснюється перерахунок, набули право на його проведення. При цьому oбиpaтимуть найвигідніші умови (це передбачено Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій»): лише з уpaхувaнням страхового стажу чи з уpaхувaнням і страхового стажу, і зapoбітку.

У разі, якщо після перерахунку розмір пенсії буде меншим за раніше призначений, пенсію виплачуватимуть у розмірі, який було нараховано раніше.
Обчислення страхового стажу, який дає право на перерахунок пенсії, здійснюється не раніше дня, що настає за днем, по який обчислено страховий стаж під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.
За словами заступника Голови правління Пенсійного фонду України Ірини Ковпашко, оприлюдненими на сайті ПФУ, щодо перерахунку з 1 квітня цього року пенсій особам, які продовжують працювати після виходу на пенсію: «Цей перерахунок стосується виключно тих, хто після виходу на пенсію продовжував працювати, набував страховий стаж, але свого часу не звернувся або поки що не звернувся до органів фонду. Це — стандартний перерахунок, який проводився, починаючи з 1 січня 2004 року, і був передбачений для пенсіонерів, які працюють, щодва роки. Відмінність у тому, що раніше такий перерахунок здійснювався лише за заявою людини, а тепер проводитиметься автоматично, незалежно від того — звернеться людина чи ні. Перерахунок стосуватиметься тих осіб, які станом на 1 березня 2018 року набули додаткового страхового стажу 24 місяці або на цю дату пройшло не менш як два роки після призначення чи попереднього перерахунку пенсії».